Hetes cikkely: először hallgatják meg hétfőn Magyarországot

2019. szeptember 16. 11:03

Először hallgatják meg Magyarországot a hetes cikkely szerinti eljárásban a tagországok miniszterei hétfőn.

2019. szeptember 16. 11:03

Varga Judit igazságügy-miniszter az Általános Ügyek Tanácsának ülésén vesz részt, ahol a Sargentini-jelentés elfogadása után először hallgatják meg hivatalosan a magyar kormány képviselőjét. Bár a kormány írásban már korábban elküldte reakcióját az Európai Parlament kritikáira, de a dokumentumot a Tanács nem hozta nyilvánosságra. A jelenlegi állás szerint a meghallgatást sem közvetítik – számolt be az Euronews hétfő reggel a várható eseményekről.

Felidézik: a tagállamok európai ügyekért felelős miniszterei egyébként arról várnak beszámolót Vargától, mit tett Magyarország azért, hogy betartsa az Európai Unió alapértékeit.

„Európai vagyok, mert magyar vagyok. Ha nem lennék magyar, akkor európai sem tudnék lenni” – a miniszter saját Twitter-oldalára posztolta ezt az Orbán Viktor-idézetet, melyet Orbán múlt pénteki, a Kossuth rádióban közvetített interjújában mondott. Varga Judit egy Facebook-bejegyzés szerint egyébként már vasárnap Brüsszelbe indult.

Ismeretes, a hetes cikk szerinti eljárás megindításáról Judith Sargentini jelentése alapján tavaly szeptemberben szavaztak az Európai Parlament képviselői – idézi fel az egy éve történteket. Az azóta eltelt egy évben sem az osztrák, sem a román elnökség nem foglalkozott a témával, de az európai parlamenti választások és az új bizottság alakítása miatt sem jutott rá idő.

A meghallgatást most az Európai Unió soros elnökségét betöltő finnek kezdeményezték, akik már korábban elmondták, hogy a jogállamiság betartását tartják egyik fő célkitűzésüknek. A hétfői ülésen ezért arról a javaslatukról is szó lesz majd, hogy a demokratikus alapértékek betartásához kössék majd az uniós támogatások kifizetését. A magyar kormány az utóbbi időkben ezért többször is támadta a finn kormányt – közölte az Euronews.

A jogállamiságot azonban nemcsak a finnek tartják fontosnak, hanem az új bizottsági elnök, Ursula von der Leyen is, aki korábban arról beszélt, hogy olyan új mechanizmust hozna létre, amely segítségével jobban számon lehetne kérni a tagállamokon a demokratikus alapértékeket.

A meghallgatásnak nem lesznek azonnali következményei, a miniszterek ugyanis most nem fognak szavazni semmiről. Egy másik alkalommal majd szavaznak róla, fennáll-e az alapértékek megsértésének veszélye - ehhez a tagok négyötödének egyetértése szükséges. Ha igennel szavaznak, akkor egyelőre csak ajánlásokat tesznek az érintett tagállamnak. A folyamatnak ráadásul nincs határideje, ezért gyakorlatilag bármeddig elhúzódhat.

Frissítés: Varga Judit Facebook-oldalára feltöltött fotó szerint már a brüsszeli ülésteremben tartózkodik a magyar miniszter. (Borítóképünkön ez látható.)

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2019. szeptember 16. 20:51
"Az eltelt egy évben sem az osztrák, sem a román elnökség nem foglalkozott a témával" A finnek sem fognak. Nevetséges hisztikampány.
OberEnnsinnen
2019. szeptember 16. 20:40
Jelenleg úgy néz ki, a nemzetközi spekulánsok legnagyobb ellensége: Orbán Viktor. Akár tetszik ez neked, akár nem: ez tény. Én mellette állok, nem a Soros nevű kétkarú rablók mellett, ahol te.
Fideath
2019. szeptember 16. 17:00
"Miért pont a NEM-el egyenértékű, amikor se nem IGEN, se nem NEM? Ha meg úgy lesz előnyös, akkor meg majd IGEN-t jelent?" ---------------------- Azért mert ha a szavazatoknak a kétharmada szükséges ahhoz hogy átmenjen egy javaslat, akkor a javaslat támogatóinak le kell győznie a a javaslat ellenzőit kétharmaddal PLUSZ ezen felül még le kell győzniük a tartózkodókat is. Vagyis szavazás szempontjából a tartózkodók meg a nemmel szavazók pontosan ugyanazt a funkciót töltik be. Ha csak igenek meg tartózkodások lennének akkoris pontosan ugyanaz történne mintha csak igenek meg nemek lennének. Nincs különbség a nemek meg a tartózkodók között. És a tartózkodók akkor sincsenek figyelembe véve ha az igeneknek kell győznie. Egyszerűen nem fair hogy a támogatók meg az ellenzők tábora közül az egyiknek 1 gombja van a másiknak meg 2 gombja van. Fogtad már?
pesti051
2019. szeptember 16. 16:25
Ez a "mindenki hazudiknak " a kérdésére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!