Egyre nagyobb a káosz Londonban: kizártak huszonegy képviselőt a konzervatív frakcióból!

2019. szeptember 04. 00:31

A kizárt képviselők megszavazták azt az ellenzéki törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a megállapodás nélküli Brexit tilalmát célzó törvénytervezet napirendre vételét.

2019. szeptember 04. 00:31

Megszavazta a londoni parlament kedd éjjel azt az ellenzéki törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a megállapodás nélküli Brexit tilalmát célzó törvénytervezet napirendre vételét.

A képviselők a 328-301 arányban meghozott döntéssel gyakorlatilag kivették a konzervatív párti kormány kezéből a parlamenti ügymenet irányítását.

Boris Johnson miniszterelnök a háromórás vita után tartott szavazás eredményére reagálva előrehozott választások kiírásának lehetőségére tett egyenes utalást arra az esetre, ha a parlament megszavazza az ellenzéki indítványt.

Az alsóház várhatóan szerda este veszi napirendre a tervezetet, amelyet az ellenzék vezető ereje, a Munkáspárt terjesztett be.

A tervezet lényege az, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig – írja az MTI.

A törvényjavaslatot 21 konzervatív párti képviselő is megszavazta (két munkáspárti képviselő pedig ellene szavazott). Éjfél előtt a BBC jelentette: a 21 „lázadó” toryt – köztük Sir Nicholas Soamest, Winston Churchill unokáját és Philip Hammondot, aki idén júliusig kincstári kancellár, vagyis pénzügyminiszter volt – kizárták a konzervatív frakcióból. Boris Johnson tehát 311 képviselővel és egyfős többséggel kezdte a napot – Phillip Lee távozása és a lázadók kizárása nyomán a nap végén 289 képviselőt tudhat maga mögött.

(MTI, BBC)

 

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2019. szeptember 04. 18:05
rémes ez az angol parlament..már csak Tordai Bence hiányzik belőle..
Berecskereki
2019. szeptember 04. 12:22
Az EU világosan megmondta, hogy nincs lehetőség az újratárgyalásra. Ennek következtében a halasztás kérelemnek nincs értelme. Két lehetőség van; vagy elfogják az elkészült megállapodást, vagy visszavonják a kilépési szándékot. Addig húzzák a "madzagot" míg elszakad és megállapodás nélkül fognak kilépni. Ez amit a pártok csinálnak semmi köze a Brexithez, annál több a hatalom megszerzéséhez. Ez pedig inkább hajaz a politikai szélhámosságra, mint a gazdasági, kormányzati racionalitásra.
llnnhegyi
2019. szeptember 04. 12:17
Európát néhányszor megmentette Nagybritania, USA és Oroszország/Szovjetunió segítségével. -:)) Európa ezért ragaszkodik hozzájuk. Én is!-:)
Kempelen
2019. szeptember 04. 11:30
Szerintem az EU is lehetne elegánsabb: ha menni akarnak, menjenek. Nem kellene akadályozni. A népszavazásnál lett elszúrva: az EU akkor is csak fenyegetőzött, ahelyett, hogy valamilyen pozitív kampánnyal próbálta volna maradásra bírni az angolokat. Egyedül a magyar kormány adott fel maradásra buzdító, igaz, elég nyálasra sikerült hirdetéseket, és mindenki ki is röhögött minket. Pedig az logikus lépés volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!