Norvég közvetítéssel indítanák újra a tárgyalásokat Venezuelában

2019. augusztus 15. 22:27

Maduro nem hajlandó folytatni a tárgyalást az ellenzékkel az amerikai szankciók miatt.

2019. augusztus 15. 22:27

Norvég képviselők érkeztek a venezuelai fővárosba, Caracasba, hogy megpróbálják újraindítani a kormány és az ellenzék közötti tárgyalásokat – közölte Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető.

„Részt fogunk venni bármilyen olyan folyamatban, amely közelebb visz a konfliktus valódi megoldásához” –  jelentette ki Guaidó

A felek egy sikeres tárgyalássorozat után abban állapodtak meg, hogy állandó tárgyalóbizottságot alakítanak, továbbra is Norvégia közvetítésével. Helyszínül Barbadost jelölték ki, az új tárgyalási forduló a múlt csütörtökön és pénteken lett volna. Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányzata és az ellenzék ezt megelőzően a norvég fővárosban, Oslóban tárgyalt egymással.

Jorge Rodríguez venezuelai tájékoztatási miniszter azonban a múlt szerdán bejelentette, hogy a venezuelai kormány nem hajlandó folytatni a tárgyalást az ellenzékkel az amerikai szankciók miatt, ezért küldöttsége nem megy el a már kitűzött barbadosi tárgyalási fordulóra.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten rendelettel zároltatta a venezuelai kormány minden vagyonát, mert azzal vádolja, hogy „emberi jogi visszaéléseket követ el, önkényesen tartóztat le és vet börtönbe venezuelai állampolgárokat, korlátozza a sajtószabadságot, és folyamatosan megkísérli aláásni Juan Guaidó ideiglenes elnököt és a demokratikusan megválasztott venezuelai nemzetgyűlést”.

Guaidó az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke, és januárban Venezuela ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát. Az Egyesült Államok mellett számos ország őt ismeri el a dél-amerikai állam átmeneti vezetőjeként.

Mindeközben Diosdado Cabello, az elnök híveiből álló alkotmányozó gyűlés elnöke bejelentette, hogy a következő nemzetgyűlési választásokat a jövő év január elején tarthatják. A következő voksolást elvileg a jövő év végén kellene tartani. Az ellenzék szerint a kormányzatnak az előrehozott választásokra vonatkozó terve egy „trükk” a nemzetgyűlés feloszlatására, és azáltal az ellenzék elhallgattatására.

Venezuela történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát éli át. Az ország szinte egyetlen exportcikke a kőolaj, és az olaj árának pár évvel ezelőtti esése miatt az ország gazdasága összeomlott. A kormányzat szerint az Egyesült Államok az ellenzékkel közösen próbálja elszabotálni a venezuelai szocialista modell működését.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2019. augusztus 16. 07:44
Donald Trump önkényesen avatkozik bele egy szuverén ország belügyeibe csak azért, mert annak van olaja. Juan Guaidó egy senki által meg nem választott, csupán egy önkényesen kikiáltott "ideiglenes elnök". Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!