Az ír miniszterelnök reméli, hogy nem lesz megállapodás nélküli brexit

2019. július 25. 18:29

„Remélem, hogy az új brit miniszterelnök nem a megállapodás nélküli kilépést választja, de ez csak tőlük függ” – hangsúlyozta Leo Varadkar ír komrányfő.

2019. július 25. 18:29

Reményét fejezte ki csütörtökön Leo Varadkar ír kormányfő, hogy brit kollégája, Boris Johnson nem az Európai Unióból megállapodás nélkül elhagyása mellett dönt, de hangsúlyozta, egyedül Nagy-Britanniának kell a döntést meghoznia.

Brit kormányfőként mondott első beszédében Johnson csütörtökön kijelentette, hogy lehetséges az új megállapodás az Európai Unióval Nagy-Britannia kilépésének feltételrendszeréről, de az egyezménynek nem lehet része az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megelőzését célzó tartalékmegoldás (backstop).

Varadkar viszont azt hangsúlyozta, hogy nem lesz sem megállapodás a kilépésről, sem az azt követő kereskedelmi egyezmény, ha Nagy-Britannia nem fogadja el a backstopot. A tartalékmegoldás kivételére történő felszólítással Johnson lényegében a „megállapodás nélküli” Brexitet szorgalmazta – fogalmazott Varadkar.

„Remélem, hogy az új brit miniszterelnök nem a megállapodás nélküli kilépést választja, de ez csak tőlük függ” – hangsúlyozta az ír kormányfő. „Az Európai Unió és Írország álláspontja nem változott: a tartalékmegoldás a kilépési egyezmény szerves része” – tette hozzá.

„A backstop nélkül nincsen kilépési egyezmény, nincs átmeneti időszak, nincs életbe lépési időszak, és nem lesz szabadkereskedelmi megállapodás sem, amíg a dolgok meg nem oldódnak” – mondta.

A megállapodás nélküli brexit brit fenyegetés

Varadkar közölte, hogy rövidesen találkozni szeretne Johnsonnal, hogy ismertesse vele az álláspontját. Ugyanakkor hangsúlyozta: a döntés, hogy az Egyesült Királyság megállapodással vagy anélkül lép ki az unióból, kizárólag Londontól függ. „A megállapodás nélküli kilépés brit fenyegetés. Ezt csak a brit kormány tudja előidézni” – tette hozzá.

A jelenlegi Brexit-megállapodás legvitatottabb eleme az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli meghonosításának elkerülését célzó tartalékmegoldás, a backstop. Ennek alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kötni, amely feleslegessé tenné az ellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán. A keményvonalas tory Brexit-tábor viszont – amelynek Johnson az egyik frontembere – nem fogadja el a kilépési egyezményben foglalt tartalékmegoldást.

Ez a 499 kilométeres határszakasz lesz az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára a Brexit után. 

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Newman
2019. július 25. 18:51
A NÉP DÖNTÖTT!!!! A többit majd megoldjátok, OKOSBAN!:) De a többienek EZ LESZ AZ ETALON!!!!:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!