Törvényellenesen engedte be Németország a migránsáradatot

2019. július 30. 14:30

Éles kritikát fogalmazott meg a német Alkotmányvédelem volt elnöke a menekültválság kezelése kapcsán. Hans-Georg Maaßen szerint 2015-ben a német törvények figyelmen kívül hagyásával fogadtak be több százezer nem azonosított menekültet. Az Európai Unió pedig azóta sem képes túllépni az akkor kialakult megosztottságon.

2019. július 30. 14:30
null

Ritka alkalom, amikor egy hagyományos német párt rendezvényén migrációkritikus előadást lehet hallani. A 2015-ös Willkommenskultur és a szó mögött meghúzódó jelenség, a bevándorlók tömeges befogadása Angela Merkel politikai pályájának egyik emblematikus mozzanata. Ráadásul a kancellár akkor a német politikai elit nagy többségének támogatását is élvezte: a mindig kritikus AfD-n kívül talán csak a bajor keresztényszocialisták engedtek meg maguknak egy-két negatív észrevételt. Éppen ezért meglepő, hogy Merkel pártja, a CDU női tagozatának rendezvényén Hans-Georg Maaßen, a német Alkotmányvédelem egykori elnöke szisztematikusan felsorolta, miért volt nagy hiba a Wilkommenskultur erőltetése.

Nem tudni, ki érkezett Németországba

Maaßen – biztonságpolitikával foglalkozó szakember lévén – először a biztonsági aggályokra tért ki. Kiemelte, hogy az érkező tömegek befogadása a német törvények figyelmen kívül hagyása mellett történt, a migránsok túlnyomó része (70%) személyazonosításra alkalmas dokumentumok nélkül léphette át a határt. Ezt a helyzetet máig sem sikerült orvosolni. Manapság is napi 500 fő érkezik Németországba, jelentős arányban most is személyazonosításra alkalmas papírok nélkül. Maasßen szerint ez egyértelmű biztonsági kockázat. A szakember a médiát is kritizálta. Úgy fogalmazott, a migrációbarát média lényegében sakkban tartja a politikai elitet, az utóbbi ezért máig nem volt képes korrigálni a korábbi hibákat. Szerinte a politikának minél hamarabb lépnie kell, akár a várható negatív sajtóvisszhanggal is dacolva.

A kettős mérce az EU-t is megosztja

Maaßen kiemelte: azzal, hogy a bevándorlókra a hatályos törvényeknél megengedőbb szabályok vonatkoznak, nem kis feszültség keletkezik a Németországon belül és az Európai Unióban egyaránt. A német polgárok nem értik, őket miért büntetik a hatóságok a törvényeknek megfelelően, miközben az újonnan érkezettekkel szemben jóval elnézőbbek. Ráadásul a német politika és rendfenntartás ezen gyakorlata az Európai Unióban is visszatetszést kelt. Maaßen szerint nem véletlen, hogy a V4-ek mára markáns ellenpólust képeznek a menekültbarát Németországgal szemben.

A volt belbiztonsági vezető a földközi-tengeri mentések gyakorlatát is kritizálta. Szerinte félrevezető a hajótörött migránsok tengeri mentésével kapcsolatos  tájékoztatás is, mivel tengeri közlekedésre alkalmatlan járművekkel indulnak útnak, és emiatt egyáltalán nem váratlanul kerülnének bajba: ez része az embercsempészek üzleti modelljének. Elmondta, hogy jelenleg az alvilág legjövedelmezőbb üzletformája az embercsempészet, megelőzve a kábítószer és egyéb területeket.

A CDU is hibás

Maaßen szavaiban az volt a legmeglepőbb, hogy saját pártját is bőven kritikával illette. Szerinte a CDU jelenlegi vezetése nem segít adekvát megoldásokat találni a fenti problémákra, sőt inkább azok elhallgatásán munkálkodik. Ebben a hagyományos médiumok is a CDU segítségére vannak – Maaßen szerint. Úgy vélte a Németországban divatos klímavédelemnél a migráció nagyobb kihívást jelent, és ezért annak kellene a német politika fókuszában lennie.

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik