Portugália
ÉLŐ
Cseh Köztársaság

Nem lesz magyar képviselő az ukrán parlamentben – választási csalás történhetett

2019. július 22. 22:23

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szerint választási csalás történt a magyar jelöltekkel szemben. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője panaszt tesz az Európai Bizottságnál.

2019. július 22. 22:23

Az Ukrajnában július 21-én tartott parlamenti választásokról szóló összefoglalónkat itt olvashatja!

Egyetlen magyar képviselőjelöltnek sem sikerült mandátumot  szereznie az előrehozott parlamenti választáson Ukrajnában, így a kárpátaljai magyar közösségnek nem lesz magyar képviselete  a kijevi parlamentben.

Választási csalások történhettek

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szerint választási csalás történt az előrehozott ukrán parlamenti választáson a magyar összefogás 3 jelöltjével szemben – közölte a Hír Tv. A kárpátaljai magyarok szerint az ukrán hatóságok mindent megtettek, hogy megakadályozzák a magyar szavazókat a voksolásban.

A KMKSZ  megfigyelői választási csalásokról számoltak be: egy felvételen például az látható, amint a szavazást követően egy cigány férfi a választási bizottság helyi elnökétől követeli a voksáért járó pénzt, hiszen mint mondta, ő a megbeszélt módon szavazott. A megfigyelők szerint Királyházán egy nagyszőlősi vállalkozó fizette le a nehéz sorsú helyi roma közösség tagjait, azért, hogy az egyik általa meghatározott nem magyar jelöltre voksoljanak.

A mostani volt a legdurvább választás – mondta a Hír Televíziónak Bocskor Andrea. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője  közölte, a kampány, illetve a választás során elkövetett jogsértések miatt panaszt fognak tenni  az Európai Bizottságnál.

Kárpátalján 3 magyar jelölt indult. a 73-as egyéni választókörzetben Brenzovics László, a 68-as számúban Barta József, a 69-es számú körzetben pedig Tóth Miklós.

Átrajzolták a választási térképet

A 888.hu cikke szerint azért nem lett magyar képviselő, mert az ukránok átrajzolták Kárpátalja választási térképét. A portál azt írta, miután elutasították a kárpátaljai magyar szervezetek kérelmét, hogy a korábbi gyakorlatnak és az ukrán választójogi törvénynek megfelelően magyar többségű választókerületet alakítsanak ki a július 21-i előrehozott parlamenti választásra, a magyar összefogás három képviselőjelöltje olyan körzetekben indult, ahol a magyar nemzetiségű választók aránya jóval elmarad a többségi nemzethez tartozókétól. 

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke 27,61 százalékkal a második helyen áll riválisa, Vladiszlav Poljak nagyszőlősi üzletember után, akire a választók 41,16 százaléka adta le voksát a szavazatok 70 százalékos feldolgozottsága mellett. Barta József, a KMKSZ alelnöke az Ungvár központú egyéni választókerületben a szavazatok 67 százalékos feldolgozottsága mellett 15,46 százalékkal a jelöltek között a negyedik helyen áll, míg a Munkács központú választókerületben Tóth Miklós, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) alelnöke a voksok 96 százalékos feldolgozottságánál 11,63 százalékkal a harmadik helyet foglalja el.

A magyar jelöltek esélyeit rontotta, hogy a hatóságok rendőri intézkedésekkel igyekeztek megfélemlíteni a magyar választókat. Múlt héten egy kijevi bíróság határozata nyomán maszkot viselő fegyveres rendőrök törtek rá otthonában Rezes Károlyra, az UMDSZ Kárpátalja megyei képviselőjére, Brenzovics László kampánymegbízottjára azzal az ürüggyel, hogy szavazatokat készül vásárolni a választáson.

A választókerületben hamis állításokat tartalmazó szórólapokkal igyekeztek lejáratni a KMKSZ elnökét, akiről ismeretlenek még a voksolást megelőző napon is megtévesztő SMS-üzeneteket küldtek a választóknak. A magyar szervezet megfigyelői vasárnap több szavazókörben észleltek választási csalást.

(Hír TV, 888.hu)

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2019. július 23. 10:26
Párt gyűlésen az 1950 - es években: Az egyik tag megkérdezi : " Ez már a kommunizmus, vagy lesz még rosszabb is ?"
3M..
2019. július 23. 09:05
Szijjártónak be kell rendelnie a magyarországi ukrán nagykövetet. Ja, nem, úgysem megy be. Szebb Jövőt!
3M..
2019. július 23. 08:38
Részeg ukrán vert buszsofőrt a VIII. kerületben https://kuruc.info/r/2/200709/ Kuruc komment: "Egyre több ilyen lesz. Mert a magyar bérek emelése helyett idehordják ezt az ukráncigány csűrhét. Nem "ukrajnai" magyarok jönnek, hanem ukrán csőcselék." Szebb Jövőt!
3M..
2019. július 23. 08:27
Úz völgye után a Fidesz, Kárpátalját is átjátszotta. Nem lesz képviselője a kárpátaljai magyarságnak az ukrán parlamentben. Gratulálunk a kormánynak! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!