Hetven év harag — a muszlim antiszemitizmus politikai és vallási gyökerei

2019. május 16. 16:55

Valóban része-e az iszlámnak a zsidóellenesség? A válasz összetett.

2019. május 16. 16:55
Sayfo Omar

„A mai arab/muszlim antiszemitizmus legnagyobbrészt Izrael Állam 1948-as megalakulására vezethető vissza. A korábban egységes nemzeti identitással nem rendelkező palesztin arabok ekkor kezdték el magukat a zsidók ellenében megfogalmazni és mobilizálni, valamint ezt követően emelkedett a régió politikáját is meghatározó szintre a korábban csak elméleti irományokban létező arab nacionalizmus. 1954-es hatalomra lépését követően Gemál Abdel Nasszer egyiptomi elnök pánarab ideológiát hirdetve arab ügynek minősítette a palesztin ügyet, és hadba hívta az arab országokat Izrael ellen. Ebből kifolyólag az iszlám világ nem arab része nem muszlim-zsidó, hanem arab-zsidó illetve – a hidegháborús kontextus miatt – baloldali-jobboldali konfliktusként tekintett a palesztin-izraeli szembenállása.

Az arabok 1967-es veresége, majd Nasszer halála aztán nem csak az arab nacionalizmus illúzióját oszlatta szét, de utat nyitott a palesztin-izraeli konfliktus eliszlámosítása előtt is.

Az ideológiai vákuumba betüremkedő iszlamista mozgalmak, köztük az egyiptomi Muszlim Testvérek hamar elkezdték leporolni korábbi, kis hatású tanulmányaikat, melyekben minden muszlim ügyének minősítették a palesztinok harcát. A nagy áttörés aztán az 1979-es iráni iszlám forradalmat követően következett be. Khomeini Ajatollah és az iráni vezetés ugyanis magát Jeruzsálem és a muszlimok védelmezőjeként beállítva kezdte meg kiterjeszteni befolyását a Közel-Kelet arabok lakta részére. Ekkor kerültek elő azok a Korán- és prófétai hadísz értelmezések, melyekkel a vallástudók a zsidók morális alsóbbrendűségét és a muszlimok ellen elkövetett »történelmi árulásaikat« próbálták igazolni. A politikai retorika szintjén aztán ezeket egyre gyakrabban kezdték vegyíteni az Európából importált francia és náci gyökerű antiszemita toposzokkal.

Noha az arab nacionalizmust saját hatalmi ambícióik legitimálására felhasználó iraki és szíriai baathisták, valamint a baloldali palesztin szervezetek továbbra is nacionalista alapon támadták a zsidó államot, egy idő után nekik is szembe kellett nézniük a ténnyel, hogy az egyre vallásosabb társadalmakban a vallási legitimáció bizony elengedhetetlen. Így aztán ők is átvették az iszlamisták egyes retorikai elemeit és toposzait Izrael és a zsidók kapcsán. Az 1982-ben megalakuló libanoni Hezbollah és 1987-ben szárnyat bontó Hamász pedig propagandájában mindezt nagyüzemi szintre emelte.

Az Izrael-ellenesség és az antiszemitizmus innentől kezdve széles rétegek körében kezdett terjedni az iszlám világban.”

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. május 17. 22:48
" Egyezséget kötött hajdan Allah Izráel fiaival és tizenkét főnököt támasztottunk közülük. És Allah azt mondta: "Én veletek vagyok. Ha elvégzitek az istentiszteletet és megadjátok a zakátot, hisztek a küldötteimben és támogatjátok őket és tisztességes kölcsönt kölcsönöztök Allahnak, akkor bizony eltörlöm a rossz cselekedeteiteket, és kertekbe foglak bebocsátani benneteket, amelyek alatt patakok folynak. Aki pedig ezután ismét hitetlen lesz, az végleg eltévelyedett az egyenes útról. " Korán 5:12 ". És mivel megszegték az egyezségüket, megátkoztuk őket és megkeményítették a szívüket. Az Írás szavait kiforgatják a helyükről, és elfelejtették egy részét annak, ami intés gyanánt leküldetett nekik. És - kevés kivétellel - folyton folyvást árulást tapasztalsz náluk. De lény elnéző velük és bocsáss meg nekik! Allah szereti a jóravalókat. " Korán 5:13
I_Isti
2019. május 17. 07:17
A probléma gyökere a következő: ha Jézus Krisztus holttestét megtalálnák, és bebizonyítanák azt, hogy ő tényleg egy ember volt, és tényleg meghalt, és tényleg eltemették, és benne van a sírjában, akkor a kereszténység minden elemével együtt egy kukázható hiedelemvilág lenne, hiszen a kereszténység legfontosabb, leglényegesebb hitvallása, hogy a Messiás (emberi) testté lett, meghalt, eltemették, _és_ a harmadik napon feltámadt a halálból. Namost az, hogy létezik zsidó állam, ami ugyanazon a területen fekszik, amin a történelmi izrael elhelyezkedett, ugyanilyen jellegű arculcsapás az iszlámra nézve. Amíg van Izrael, és amíg Jeruzsálem zsidó kézben van, addig ez önmagában cáfolata bizonyos iszlám tanításoknak. Ezért van az, hogy amíg Jeruzsálem nem volt zsidó uralom alatt, addig az iszlám nem volt kifejezetten antiszemita, antijúdaista, Izrael államának '48-as újra alapítása után viszont tény, hogy egy antiszemita fordulat állt be az iszlám világban. Azóta szinte az iszlám minen ága a zsidók gyűlöletére neveli a benne hívőket, és a gyerekeket.
Akitlosz
2019. május 17. 02:26
Ha megoldanák otthon egymás között, akkor nekünk mindegy lenne. De Európába(n) eszi a fene mindkét bandát! Ha nekik az volt a bajuk, hogy a keresztesek minek mentek oda, akkor ők minek jönnek ide? A fidesz vezért és a kormánya azt akarják bemagyarázni, hogy a zsidó a magyar kultúra, ami szépen fogalmazva nem igaz. Szóval az csak jó, ha a zsidók és a muzulmánok egymást ölik, de az nem, ha ezt Európában teszik és nem a saját országaikban. Miért kell, hogy az európaiaknak és az európai országoknak ezekhez az ázsiaiakhoz közük legyen? Ők meg a kultúra? Hát akinek a zsidók és a muzulmánok kultúrája kell ő biztosan nem egy európai nemzeti politikus.
annamanna
2019. május 17. 01:03
"Az élénk interakció miatt számos történész egyenesen judeo-iszlám, illetve arab-zsidó civilizációról beszél." Ezzel egyetértek. Teljesen nyilvánvaló a szoros összefüggés az iszlám és a júdaizmus között, ezen kívül az összejátszás is, például kinek az érdeke a muszlimok Európára zúdítása? Kik állnak a háttérben, kik pénzelik őket? Valóban igaz, hogy az ellentétük csupán felszínes karcolás az összejátszásuk ezer éves múltjához képest. Az összefüggés egyik megnyilvánulása: "Talán meglepő, de az ultra-ortodox zsidő nők egy növekvő csoportja (haredim) is eltakarja az arcát egy burkaszerű lepellel, amit tudtommal a sál szóval jelölnek héberül (és felteszem nem véletlenül hasonlít a héber szó a magyar sál szóra). Róluk is legyen itt egy kép. Haredim zsidó család" http://4.bp.blogspot.com/-sFTdKeDlalU/UqOM9xsqo0I/AAAAAAAAAfM/yaxYZhZ0Gw4/s1600/jewish+taliban.jpg De akár a júdaizmus egy ilyen egyszerű leírásából is nyilvánvalóak a közös vonások: http://lexikon.katolikus.hu/J/judaizmus.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!