Peking és Párizs szerint Teheránnak be kell tartania az atomalkut

2019. május 08. 12:32

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a szerdai iráni bejelentés nem változat az ellenőrzésükön.

2019. május 08. 12:32

Franciaország és Kína ragaszkodik ahhoz, hogy fennmaradjon a nagyhatalmak és Irán között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás – közölte Párizs és Peking szerdán az iráni elnök azon bejelentésére reagálva, amely szerint Teherán felújítja az urándúsítást, ha az egyezményben részes államok nem teljesítik kötelezettségeiket. Haszan Róháni közlése szerint Teherán azt várja attól az öt nagyhatalomtól, amely az Egyesült Államokkal ellentétben nem mondta fel a megállapodást, hogy hatvan napon belül intézkedjenek kötelezettségeik betartásáról és teljesítéséről.

Párizs szerint szankciók jöhetnek

Franciaország amellett, hogy fenn akarja tartani a megállapodást, figyelmeztette Teheránt, hogy ha nem tartja be vállalásait, annak következményei lesznek, egyebek mellett beindul egy mechanizmus, amelynek a vége az lehet, hogy büntetőintézkedéseket vezetnek be ellene. Florence Parly védelmi miniszter a BFM TV/RMC rádiónak nyilatkozva megjegyezte, hogy hónapok óta folyik annak a megállapodásnak a megkérdőjelezése, amely feljogosítja a nagyhatalmakat Irán nukleáris tevékenységének ellenőrzésére. „Így most semmi nem volna rosszabb Irán számára, mint ha felmondaná ezt a megállapodást” – jelentette ki.

Franciaország, Nagy-Britannia és Németország – tehát az európai aláírók – minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy fennmaradjon a szerződés, egyebek közt Irán gazdaságát segítő kezdeményezésekkel, amelyek szándékuk szerint ellensúlyozzák az amerikai szankciókat – tette hozzá. Figyelmeztette azonban Teheránt, hogy maguk az európaiak fognak szankciókat bevezetni, ha Irán megszegné a 2015-ös alkut. A francia védelmi miniszter ugyanakkor elismerte, hogy Irán eddig minden kötelezettségét teljesítette.

Peking szerint nincs más választása Iránnak

Kína szerint Iránnak maradéktalanul teljesítenie kell az atomalkuban vállaltakat, és az egyezmény többi aláírójának felelőssége az, hogy ez megvalósuljon – hangoztatta szerdai sajtótájékoztatóján Keng Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Irán szerdai bejelentése, hogy beszünteti az ország birtokában lévő dúsított urán és nehézvíz készletének csökkentését, nem változtatja meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által az országban végzett ellenőrzési műveletének természetét – közölte Bécsben az ügynökség.
A NAÜ felelős azért, hogy műszaki eszközeivel és szakembereinek segítségével ellenőrizze azt, hogy Irán miképpen teljesíti az atomalku végrehajtását. Az ellenőrzés rendjét az atomsorompó egyezmény jegyzőkönyve tartalmazza, amelyből Irán ugyan 2006-ban kilépett, de később újra csatlakozott hozzá.

A NAÜ közleménye szerint, amíg Irán nem lép ki az ellenőrzéssel kapcsolatos jegyzőkönyvben vállaltakból, addig változatlan marad a bécsi székhelyű szervezet szakembereinek ellenőrzési művelete. Robert Kelly, a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) képviseletében azt mondta, Irán megmarad a NAÜ ellenőrzése alatt, az egész világ tudni fogja, hogy mi történik ott. A NAÜ követ minden változást, nap mint nap. A NAÜ eddig igazolta azt, hogy Irán teljesíti az atomalkuban vállalat kötelezettségeit és aláveti magát a bécsi központú szervezet ellenőrzésének.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2019. május 08. 13:15
Ez követelés: Egyezség! Jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!