Összeáll a kép: így hálózták be Strachét

2019. május 23. 12:13

Az osztrák szabadságpárti elnököt és ezzel a bécsi kormányt megbuktató videós botrány mögött egy osztrák-iráni ügyvéd, egy müncheni magánnyomozó és egy titokzatos orosz színésznő állhatnak. A megbízó személye továbbra is ismeretlen.

2019. május 23. 12:13

Egy müncheni magánnyomozó iroda és egy bécsi ügyvéd játszott kulcsszerepet abban, hogy Heinz-Christian Strache, az FPÖ volt elnöke Ibizára utazott – írja a die Presse. Az ott másfél éve elkészült, majd néhány napja nyilvánosságra kerülő videó hatására Strache lemondott pártelnöki és alkancellári tisztségéről, és végül felbomlott az osztrák kormánykoalíció is, előrehozott választásra fog majd sor kerülni.

Véletlenül egy időben nyaraltak Ibizán

Strachét Johann Gudenus, az FPÖ későbbi frakcióvezetője invitálta az ibizai nyaralásra. Gudenus édesapjának 2016 szeptemberi halála után a család úgy döntött, hogy egyes birtokait és erdeit eladja. Egy bécsi ügyvéd belvárosi irodájában ismerkedett meg Gudenus a magát Igor Makarov orosz oligarcha lett állampolgárságú unokahúgának kiadó hölggyel, aki vevőként érdeklődött a birtokok iránt.

A nő társaságában egy férfi is érkezett a találkozóra, aki Julian Thaler néven egy müncheni magánnyomozó iroda munkatársának adta ki magát. A Die Presse cikkében azt írja, a szerkesztőség ismeri a férfi személyazonosságát, s valóban egy létező biztonsági cégnek dolgozik, amelynek honlapja azonban 2018 vége óta elérhetetlen az interneten. A cég fő profilja bűncselekmények fedett nyomozócsoportokkal való felderítése.

Gudenus több találkozót folytatott a lett állampolgárságúnak hitt nővel és a Thaler álnevű férfival, az egyik ilyen találkozó alkalmával említette meg, hogy Strachéval Ibizán pihennek majd a nyáron – mire kiderült, a nő és a magánnyomozó „véletlenül” éppen akkor szintén Ibizán nyaral.

Így került sor az ibizai találkozóra egy villában. Utóbb kiderült, a hét órás beszélgetést, amit folytattak, végig kamerák rögzítették. Itt készült el az a felvétel is, amelyen Strache arról beszél, ha kormányra kerülnek, állami megbízásokkal hálálják meg a lett-orosz oligarcha-unokahúg támogatását.

Ipari kémkedés, köddé vált emberek

Az Index cikke szerint aztán újabb részletek derültek ki az ügy mögött álló személyekről. Az ügyvédről az oe24.at úgy tudja, hogy az iráni származású Dr. R. M. már 2015-ben házalt Strachét kompromittáló fotókkal. Az ügyvéd az osztrák szociáldemokrata párthoz közel álló Gabriel Lansky ügyvédi irodájában dolgozott, és az egykori Miss Austriával, Katia Wagnerrel több kozmetikai szalont is üzemeltet.

A magát lett állampolgárságúnak kiadó nőről azóta csak annyit tudni, hogy nem Igor Makarov unokahúga, mivel neki nincs ilyen rokona. Egy új hír szerint az orosz üzletember jogi lépésekre is készül a nevével való visszaélés miatt. Megjelentek olyan meg nem erősített hírek, hogy a nő színész, és egy müncheni biztonsági cég és magánnyomozó iroda „szerezte” az akcióhoz.

A Julian Thaler álnéven bemutatkozó férfi neve valójában Julian H., akinek korábbi ipari kémkedése miatt priusza is van. Sascha Wandl,  Julian H. egykori főnöke úgy nyilatkozott az oe24.at-nak,hogy annak idején ő képezte ki Juliant az ilyen fedett akciók lebonyolítására, és amikor meglátta a videót, tudta, hogy az ő keze van a dologban.

Szerinte a megbízás feltehetően egy politikustól érkezett, és nagyon sokba került. Sascha Wandl elmondta, Strache csőbe húzása legalább 600 ezer euróba kerülhetett. A videót később Julian H. 1 millió euróért kínálta, de ennyiért senkinek nem kellett.

A felvételt több alkalommal kísérelték meg eladni, ebben szerepe volt a találkozót összehozó bécsi ügyvédnek is. A botrányvideó végül a Süddeutsche Zeitunghoz és a Spiegelhez került, akik állításuk szerint nem fizettek a videóért.

Összesen 229 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2019. május 24. 21:08
Persze, ha mindenre annyit lehetne mondani: a zsidók voltak, az túl egyszerű lenne. Valamiért mégis sokaknak, a többségnek(?) ez jut eszébe. És az eredményjelző sosem hazudik. Ugyanakkor kívülállóként képes vagyok felfogni, mit érezhet az a zsidó ember eme hírek hallatán, aki mindig a tisztesség, a segítés útját járta-járja. Aki a felhalmozott zsidó kultúra emberszerető oldalát tartja élete értelmének és e szerint él. A hangadók döntő többségére, sajnos, nem ez jellemző. És ez szerintem sohasem fog változni.
kaltran
2019. május 24. 19:05
Csak azt nem tudom, a luvnya pofáját miért takarták ki? Neki vannak joga a többieknek nincsenek? Hátezthogy?
toef36
2019. május 23. 19:09
Még az is elképzelhető, hogy a Weber-Merkel-Timmermans- Juncker quartett áll az egész manőver mögött...
korona
2019. május 23. 16:33
Van der Bellen "volt" szabadkőműves eltávolította Strachet. Az egészet a zsidók rendezték és vezették le. Ki a következő ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!