Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Pakisztán szabadon engedett száz indiai foglyot

2019. április 08. 13:11

A lépést jóindulatú gesztusnak szánják Újdelhi felé, a mindkét országot megviselő konfliktusok után.

2019. április 08. 13:11

A pakisztáni külügyminisztérium bejelentette hétfőn, hogy szabadon bocsátottak száz indiai foglyot, a lépést pedig jóindulatú gesztusnak szánják Újdelhi felé, hozzátéve, hogy további foglyok elengedését is tervezik.

„A kormány összesen 360 indiai fogoly szabadon engedéséről döntött” – jelentette be Mohammed Fejszál pakisztáni külügyi szóvivő, hozzátéve: Iszlámábád bízik abban, hogy Újdelhi hasonló lépést tesz viszonzásul.  A szóvivő hangsúlyozta, hogy a gesztus a két ország közti feszültség enyhítését célozza. A 360 foglyot a tervek szerint négy ütemben fogják elengedni, a következőket április 15-én, 22-én, majd 29-én. A pakisztáni külügyminisztérium adatai szerint jelenleg 347 pakisztáni van indiai börtönökben, míg Pakisztán 537 indiait tart fogva. A két, egymással megalakulásuk óta szinte folyamatosan rivalizáló dél-ázsiai ország gyakran veti fogságba egymás állampolgárait, köztük az Arab-tengeren véletlenül idegen felségvizekre tévedő halászokat is.

Pakisztán és India közt a feszültség februárban újult ki, ekkor India ugyanis pakisztáni területen légicsapásokat hajtott végre, amelyek Újdelhi szerint terroristakiképző-táborokat céloztak. A műveletre azért került sor, mert nem sokkal korábban öngyilkos merénylő robbantásos támadást hajtott végre egy félkatonai gépkocsioszlop ellen a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén. A merényletben több mint negyvenen meghaltak. A támadásért a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista szervezet jelentkezett, Újdelhi pedig a pakisztáni titkosszolgálatot (ISI) gyanította a háttérben. Az indiai válaszcsapások során a pakisztáni légvédelem lelőtt egy indiai harci repülőgépet, és elfogta a pilótáját. Őt később szabadon engedték.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!