Minden egyre rosszabb: ilyen a közhangulat Kárpátalján

2019. április 21. 08:38

Elnököt választ Ukrajna népe, vérmes remények nélkül. Az ukrajnai össznépi kiábrándultság egészen súlyos méreteket ölt Kárpátalján. A magyar határ menti Badaló községben kérdeztük meg a helyieket, mi a véleményük a Majdan utáni Ukrajna elmúlt éveiről. Az, hogy helyben Porosenko 2 darab, Zelenszkij pedig 265 szavazatot kapott, mutat valamit a közhangulatból.

2019. április 21. 08:38

Dankai Péter tudósítása

 

Ukrajnában március 31-én megtartották az elnökválasztás első fordulóját, amelyen a humorista Zelenszkij szerepelt a legjobban, magas fölénnyel végzett az első helyen. A kárpátaljai emberek is szavaztak, bár nem túl nagy volt az érdeklődés a választás iránt. Kárpátalja lakosságának csupán a 47% járult az urnákhoz. A magyarlakta településeken még ennél is kevesebben – a választásra jogosultak 37% ment el szavazni.

A legtöbb szavazatot a magyaroktól – csak úgy, mint az ország legtöbb régiójában, Volodimir Zelenszkij kapta – 45,26% voksolt rá, ami nagyjából 16-17 ezer embert jelent.

A jelenlegi elnök Petro Porosenko leszerepelt Kárpátalján, a szavazatok mindössze 8%-át sikerült megszereznie. Volt olyan magyar település – a nagyszőlősi járási Tiszakeresztúr, ahol egyetlen szavazatot sem kapott. A helyiek meg is jegyezték humorosan:

„Ez már elég ok lehet ahhoz, hogy visszacsatoljanak Magyarországhoz minket”.

Az ukrajnai választók három hét után, ma, a nyugati kereszténység húsvétvasárnapján járulnak újra az urnákhoz, hogy az elnökválasztás második fordulójában eldöntsék, Zelenszkijt vagy Porosenkót akarják-e államfőjüknek.

 

 

Első, elnökválasztási jelöltekre vonatkozó utcaembere-riportunk mellett ismét megkérdeztük a kárpátaljaiakat, egész pontosan Badaló lakóit, mi a véleményük a politikáról – ezúttal Ukrajna Majdan utáni éveiről.

Két szavazat Porosenkóra, kétszázhatvanöt Zelenszkijre

A választási számok is magukért beszélnek:

Badalóban két darab szavazatot kapott Porosenko, míg Zelenszkijt 265-en támogatták,

de itt is nagyon alacsony volt a részvétel. Riportunkban azt próbáltuk kideríteni, hogy mi is lehet ennek az oka.

Egy fiatal srác ballag felénk – leszólítjuk: „Én csak annyiban látom pozitívnak a helyzetet az elmúlt öt évet figyelembe véve, hogy legalább nálunk nem lehet annyira érezni azt a háborús helyzetet a levegőben, amúgy semmi másban” – mondja kissé elgondolkodva.

Badaló

Egy fiatal lány repeszt biciklijével az utcán – megszólítjuk őt is. Elmondja, hogy ő fiatalk ora ellenére reálisan látja a helyzetet. Az elmúlt öt évben Ukrajna szerinte nagyon sokat változott, ezzel együtt nehezedett a kárpátaljaiak sorsa is. A hrivnya értéke „a béka segge alatt van”, ami nagyon sokat jelent,

nehéz a megélhetés, ezért nagyon sokan külföldre költöztek.

A háború miatt már nagyon sok családapa és fiatal férfi vesztette életét, sőt nők és gyerekek is, és a konfliktus Ukrajna lakosságának a csökkenéséhez is nagyban hozzájárult. „Sok férfi külföldön kényszerült munkát vállalni, messze van a családjától. Nem láthatják a gyerekeiket felnőni, mert a megélhetősért kell a távolban dolgozniuk. Az itt élő magyarokat nem becsülik meg, és nem tisztelik a magyar anyanyelvünket, sőt nagyon meg szeretnének minket tőle fosztani” – fejti ki gondolatait.

 

 

A település parkjában üldögélő középkorú férfi kérdésünkre úgy válaszol: „Véleményem szerint Ukrajna minden szempontból rosszabb hely lett. Mind nemzeti, mind kisebbségi, mind gazdasági téren egyaránt. A kivándorlás pedig elképzelhetetlen méreteket ölt. Bízom a javulásban” – teszi hozzá, miközben a földre tekint.

Rosszabb és rosszabb

Két fiatal, 18-20 év körüli fiú közeledik felénk – szóba elegyedünk velük. Az egyikük elmondja, hogy szerinte a Majdan után Ukrajna helyzete fokozatosan romlott: „Nem foglalkoznak a politikusok senkivel, csak saját magukkal” – bosszankodik.

„Kisebbséggel sosem törődtek”

– teszi hozzá. „Jó irányba nem változott, az biztos!” Annyiba változott, hogy nem lehet megélni Ukrajnában, és a legtöbb fiatal külföldre kényszerül. Az árak emelkedtek, a fizetésük értéke viszont romlott.

A másik srác is hasonlóképpen vélekedik: „Rosszabbodott a helyzet, az az egy biztos!” A munkabérek csak minimálisan emelkedtek, az árak viszont mindennek a duplájára nőttek – mondja el dühösen.

Egy lány jön ki az élelmiszerboltból, aki kérdésünkre lazán azt a választ adja: „Természetesen a Majdan után a helyzet rosszabbodott! Csak körül kell nézni, mindennek felment az ára, mindenki menekül el innen. A kisebbségeket megpróbálják elnyomni, az ember munkáját egyszerűen nem fizetik meg. Annak, aki nem akarja itt hagyni a családját és itt próbál boldogulni – nagyon nehéz, nem sok lehetőség akad, de mégis marad... A hrivnya értéktelen lett! Személy szerint semmilyen pozitívumot nem látok a Majdan óta” – sorolja panaszait.

Egy idősebb férfi szólítunk meg végül. Úgy fogalmaz: az öt évvel ezelőtti állapotokhoz képest jelentős változások történtek. Először is: a munkaképes lakosság legalább 30 százaléka külföldre lett száműzve. A másik: az ország sokkal szegényebb lett, hitelekből tartja el magát.

A talán az egész kárpátaljai közhangulatot is bemutató, megszólított badalóiaknak láthatóan elege van a politikusokból, a folyamatosan elszegényedő országból, a hazugságokból. Ez talán az egyik oka annak, hogy Kárpátalja lakossága miért nem vett részt nagy számban a választáson és miért nem szavazott gyakorlatilag senki a regnáló Porosenkóra.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2019. április 21. 18:45
Cui Prodest? Germania, America, tőkések.
Csigorin
2019. április 21. 17:39
Ez van minden orszagban amelyik Soros-fele tavaszt importal. Akkor tetszettek volna haborogni. Most, Soros penztartol valo tavozasa utan, reklamacionak helye nincs...
antioxi
2019. április 21. 12:06
A "majdan" kizárólag az USA érdeke volt (mint a "tavasz" Afrikában és Szíriában). Az, hogy az ott élő emberek belepusztulnak az nem számít. Pfúj, hányok.
OberEnnsinnen
2019. április 21. 11:01
"Egy idősebb férfi szólítunk meg végül. Úgy fogalmaz: az öt évvel ezelőtti állapotokhoz képest jelentős változások történtek. Először is: a munkaképes lakosság legalább 30 százaléka külföldre lett száműzve. A másik: az ország sokkal szegényebb lett, hitelekből tartja el magát." Ez vár minden országra, amely van annyira bolond és ostoba, kimegy majdanozni Soros-Nuland forgatókönyv szerint az utcára, és G. Sorosra azt mondja: ártatlan, jótékony öregember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!