Migrációkutató Intézet: A jövőben is számolni kell a migránskaravánokkal

2019. április 17. 08:02

A görög hatóságok egyelőre sikerrel fojtották el a kezdeményezést, azonban továbbra is fennállnak azok a strukturális tényezők, amelyek miatt a jövőben is fel kell készülni ilyen kezdeményezésekre – írja legújabb gyorselemzésében a Migrációkutató Intézet.

2019. április 17. 08:02

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a Migrációkutató Intézet 2019. március 28-án megjelent elemzésében egy görögországi és egy törökországi migrációs kezdeményezést vizsgált nyilvánosan elérhető, elsősorban arab nyelvű források felhasználásával. „Szír migránsok többezres létszámban terveznek a következő hetekben útnak indulni Törökországból, illetve Görögországból Németországba” írtuk március végén a Migrációkutató Intézet tanulmányára hivatkozva.

Az elmúlt hetek eseményeit követően a Migrációkutató Intézet újabb gyorselemzést készített, amelyben visszaigazolni látják a korábbi tanulmányukban állítottakat.

Az intézet szerint az elmúlt két hétben látott görögországi események megerősítették az anyagukban írtakat. Kiderült, hogy egyrészt érdemi szervezőmunka zajlik a Görögországban rekedt migránsok Nyugat-Európa felé történő továbbutaztatása érdekében, de beigazolódott az az állítás is, miszerint a görög hatóságokon fog múlni a kezdeményezés sikeressége. A gyorselemzés helyesen mutatott rá arra, hogy többezren kívánnak eljutni a szervezők által megjelölt – később megváltoztatott – gyülekezési pontra, ahonnan az eredeti tervekkel ellentétben nem Albánia felé, hanem Észak-Macedónia irányában kívánták elindítani a karavánt (mely megnevezést maguk a szervezők használták mind a görögországi, mind a törökországi kezdeményezésnél). Még az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is úgy döntött, hogy hivatalos üzenetben kell megszólítania az összegyűlt tömegeket.

A görög hatóságok egyelőre sikerrel fojtották el a kezdeményezést, azonban az intézet szerint továbbra is fennállnak azok a strukturális tényezők (görög menekültügyi rendszer túlterheltsége, folyamatos magas érkezésszám Törökországból), amelyek miatt a jövőben is fel kell készülni ilyen kezdeményezésekre. Tekintve, hogy a Görögországban rekedt több mint 70 ezer ember alapvetően nem a dél-európai országba szeretett volna eljutni, a tömegigény minden hasonló akcióhoz adott lesz a továbbiakban is. Az erősödő törökországi aktivitásra utal, hogy az elmúlt napokban 2 ezren próbáltak meg illegálisan átjutni Görögországba.

A Migrációkutató Intézet korábbi anyagában szereplő valamennyi hivatkozás elérhető ma is, azzal a kitétellel, hogy a görögországi kezdeményezés hivatalos Facebook-oldaláról időközben eltávolították a február után született bejegyzéseket (vélhetően a görög hatóságok nyomozómunkája miatt). 

Az írás felsorolja azokat a külföldi cikkeket, amelyek kiemelten foglalkoztak a görögországi eseményekkel (lásd pl. a BBC, a Die Welt, a New York Times vagy a Reuters beszámolóját), és egyhangúan súlyosnak minősítették azokat.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2019. április 18. 12:54
Ja, és a 25-54 éveseké meg azonnal leesett 3.1 %-ra! Ez nem mond aleb19-nek semmit! Pöcs!
ptiszai
2019. április 18. 08:18
Migrációkutató Intézet kamu fideszes milliárdokből működő intézet mondja... Hiteltelen társaság.
kunfia
2019. április 17. 14:50
Amióta választási kampány van(4éve),naponta indulnak felénk migránskaravánok. És tudjuk,amíg a Fideszes kutya ugat,addig a migránskaraván mindig halad a semmiből a semmibe:DDDDDDDDDD
Pelso j.
2019. április 17. 14:10
Már a jövő héten számolni kella a karavánokkal, vagy csak közvetlen kampány időszakokban....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!