A társadalmunk fizet az alkalmatlanságukért

2019. április 19. 18:49

Azt hiszem, a lehető leghamarabb visszatérek Párizsba. Szörnyű csapás ez az egész városnak.

2019. április 19. 18:49
Gérard Depardieu

„Milyen gondolat jut eszébe a lángoló Notre-Dame-ról?

Ideges vagyok. Amit látok, ijesztő. Azt hiszem, a lehető leghamarabb visszatérek Párizsba. Szörnyű csapás ez az egész városnak.

Min döbbent meg a leginkább?

A puszta tények megijesztenek és felháborítanak. Egy tűz, amely éppen egy templom állványzatának felújításából indul ki, mindenképp rossz. Egyből a La Fenice velencei operaház leégése jutott eszembe. Az 1996-ban történt, ma 2019 van. Őrület, hogy ilyen nagy katasztrófák meg tudnak ismétlődni. Velencében a tűz pár óra alatt a teljes Operaházat elpusztította. Ott is éppen felújítási munkálatok zajlottak. A társadalmunk fizeti meg az árát az alkalmatlanságuknak, mert sokan nem képesek jól dolgozni. Hiányoznak azok a szakemberek, akik biztonságosan és megbízhatóan dolgoznak.

Több mint 15 évvel ezelőtt a Notre-Dame szentélyében tartott felolvasást Szent Ágoston vallomásaiból. Milyen emlékeket ébresztett fel önben a tűz?

Emlékszem arra a több ezer emberre, akik eljöttek, hogy meghallgassák a felolvasásomat Szent Ágoston írásaiból. Háromezren voltak a Katedrálisban, további négyezren pedig kívülről követték a felolvasást. A felolvasáson kívül egy hosszú beszélgetést is tartottunk Jean-Marie Lustiger bíborossal, aki egy rendkívüli egyházi személyiségnek számított, hiszen nagyon képzett és művelt volt. Nem tudta elhinni, hány ember fejezte ki vágyát, hogy megismerje Szent Ágoston szavait, és megértse azok időszerűségét. Egész Párizs számára gyönyörű volt ez a pillanat, engem pedig meggyőzött, hogy ezt máshol is meg kell ismételjem. Ezért rendeztem még egy Szent Ágoston-felolvasást Bolognában Umberto Ecóval. Az igazság, a fény, az öröm. Fogalmak, amelyeket csak szorongva tudok kimondani, amikor a tornyok lángokba borulnak.”

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. április 20. 19:05
Ez figyelemreméltó megjegyzés: "A társadalmunk fizeti meg az árát az alkalmatlanságuknak, mert sokan nem képesek jól dolgozni. Hiányoznak azok a szakemberek, akik biztonságosan és megbízhatóan dolgoznak." Felhívás keringőre, hogy úgy mondjam, a keleti munkavállalók számára, merthogy a feka muszlim migráncsokból nem mostanában lesz jó szakmunkás, az hótzinger. Nyilván durván meg kellene szigorítani a nyugati oktatási rendszert. Minimum ennyi változás nagyon fontos volna.
daddy cool
2019. április 20. 12:25
Gerard, mint a színészek többsége, te is elittad már az eszed.
simonvitéz
2019. április 20. 11:07
Azt nem értem, miért veszi készpénznek már mindenki, hogy itt a felújítást végzők hibája miatt tört ki ún elektromos tűz. Megállapította ezt már bármilyen vizsgálat? Egyáltalán, utal bármi is arra, hogy ilyen okból keletkezett a tűz? A legszomorúbb, hogy még a jobboldali médiumokban is szinte csak ebben az irányban keresgélik a megoldást.
Akitlosz
2019. április 19. 22:00
"A társadalmunk fizeti meg az árát az alkalmatlanságuknak, mert sokan nem képesek jól dolgozni." Nem lehet mindenki színész. Ha egy színész nem képes jó dolgozni, attól kisebb az esélye a tűzvésznek, mintha egy tűzszerész nem képes jól dolgozni. Egy színész csak megjátszani tudja, hogy jól rét egy épület felújításához, meg úgy általában minden munkához jól ért, de ettől még nem ért jól minden munkához. Na ezért voltak régen a színészek a prostituáltakkal és a hóhérokkal egy szinten a társadalmi megbecsültség terén. Ma meg ők "a nemzet színészei".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!