Apartheiddel vádolta Izraelt a távozó washingtoni francia nagykövet

2019. április 30. 14:56

Bekérették a tel-avivi francia nagykövetet.

2019. április 30. 14:56

A jeruzsálemi külügyminisztérium bekérette Franciaország izraeli nagykövetét, mert a frissen leköszönt washingtoni francia nagykövet apartheiddel vádolta Izraelt – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap kedden. Hélene Le Galnak azért kellett számot adnia, mert Gérard Araud, Franciaország Egyesült Államokban akkreditált és a közelmúltban visszavonult nagykövete azt mondta Washingtonban, hogy Izrael apartheid gyakorlatot folytat.

Hontalanná teszik a palesztinokat

„Izraelnek rendkívül kényelmes a státus quo, vagyis a jelenlegi állapot fenntartása, mert ezzel egyszerre meg is eheti, és meg is tarthatja a tortát. Övék Ciszjordánia, de ugyanakkor nem kell fájdalmas döntést hozniuk a palesztinokról, nem kell valóban teljes mértékben hontalanná, vagy Izrael polgáraivá tenni őket” – mondta Araud a The Atlantic című magazinnak április 19-én adott interjújában. „Nem teszik őket Izrael polgáraivá. Tehát hivatalossá kell tenniük az általunk ismert helyzetet, ami apartheid. Hivatalosan is apartheidállammá válnak. Valójában már azok is” – tette hozzá a francia diplomata.

„Mélyen elítéljük ezeket a szavakat” – mondta Emmanuel Nahson, a jeruzsálemi külügyminisztérium szóvivője kedden. Le Galnak Rodica Radian-Gordon főigazgató-helyettes, a jeruzsálemi külügyminisztérium európai osztályának vezetője tette szóvá az Amerikában elhangzott kijelentéseket. 
„Ciszjordániára utaltam” – hangsúlyozta kedden a Twitter közösségi portálon Araud, aki 2003 és 2006 között Izraelben volt Franciaország nagykövete.

Nem fogadták el az utalást

Azonban az izraeli külügyminisztérium nem fogadta el magyarázatát. „Teljes mértékben tisztában van vele, hogy Ciszjordánia kilencven százaléka a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt van. Tudja, hogy a PH szisztematikusan megtagadja a béketárgyalásokat. Nyilatkozata támadó, és fölösleges volt” – folytatta Nahson a szócsatát szintén a Twitteren, és közölte, hogy szerinte Araud igenis világosan Izraelre utalt.

Izrael 1967-ben foglalta el Jordániától Ciszjordániát, ahol jelenleg mintegy félmillió izraeli telepes él. Az ott élő palesztinoknak nincs állampolgárságuk, de az 1993-as oslói egyezmény alapján túlnyomó részük a Palesztin Hatóság fennhatósága alá tartozik. A területet A, B és C zónára osztották fel, az A zónában csak a Palesztin Hatóság illetékes, a telepesek lakta C övezetekben Izrael gyakorol fennhatóságot, a B-jelű részeken pedig a közigazgatást a PH végzi, míg biztonsági kérdésekben Izrael intézkedik.

Az apartheid a faji elkülönítés, a szegregáció politikájának a neve, amit a Dél-afrikai Unióban, illetve utódállamában, a Dél-afrikai Köztársaságban 1994-ig alkalmazott a fehér kisebbség a gazdaságban, a politikában és a kultúrában, amikor a hatalom a fehérek kezében összpontosult.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CharlieBrown
2019. május 01. 08:22
Na igen. A zsidók nem szívesen hallják az igazságot. Undorító, álszenteskedő, békétlenséget szító apartheid állam. Az emberiség ellen követett el bűnt mindenki, aki segédkezett ennek a műállamnak az erőszakos létrehozásában. 30 év háború, százmilliónál is több halott, persze nem zsidók, ők fegyveresen védett táborokban húzták meg magukat a front borzalmai elől. Azt megtartották a gòjoknak, ontsák vérüket Izrael létrejöttéért ők.
huczibor
2019. április 30. 17:10
Itt taláalsz mezteleen lányok itt van a városodban: Tiny.CC/Lanyok
zöldalma
2019. április 30. 17:03
Izrael és a fehér, "apartheid" Dél-Afrika szövetséges volt , amit a balos-libsik soha nem fognak megbocsátani, nem véletlen, hogy Dél-Afrikából indult el 2001-ben a BDS Izrael-ellenes mozgalom.
zöldalma
2019. április 30. 16:55
A békeajánlatot (2001,2008)az arabok nem fogadták el, szinte mindent megkaptak amit akartak, az első estben inkább az intifádát választották, majd a rakétákat. Most csodálkoznak, hogy BIBI már nem akar kétállami megoldást és a társadalom jobbra tolódott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!