A Fideszre vár a CDU

2019. március 11. 15:26

Minden lehetőségre felkészült a nagyobbik német uniópárt.

2019. március 11. 15:26

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a magyar fél válaszára vár a Fidesz európai néppárti (EPP-) tagsága körüli vitában – mondta a párt főtitkára hétfőn Berlinben az elnökség álláspontját ismertetve. Paul Ziemiak a CDU elnökségi ülése után tartott tájékoztatón elmondta, hogy a tanácskozás napirendjén szerepelt a Fidesz EPP-tagsága körüli vita, amellyel kapcsolatban megállapították, hogy Manfred Weber, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, az EPP európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje „mindent elmondott”, amit az ügyben el kellett mondani, és most be kell várni „Budapest reakcióját”.

Kiemelte, hogy Manfred Weber a CDU és a CSU elnökével egyeztetve foglalt állást a vitában. Arról is szólt, hogy a CDU a vita valamennyi lehetséges kimenetelére, „minden opcióra felkészült”. A magyar kormány tájékoztató kampányáról szólva kifejtette: „a helyzet viszonylag egyszerű, megéltünk egy magyarországi plakátkampányt, amelyet elfogadhatatlannak neveztünk, Manfred Weber pedig Orbán Viktor és a Fidesz elé terjesztette egyeztetett követeléseit, és most várunk a reakcióra”.

Manfred Weber fontosnak nevezte, hogy a Fideszt vezető magyar kormányfő, „Orbán Viktor elkötelezze magát az EPP értékei mellett, amelyek összekötnek minket Európában, ezért most várjuk Budapestről a jelzést, hogy osztják-e ezeket az értékeket” – mondta a CDU főtitkára. Azokkal az újságírói kérdésekkel kapcsolatban, hogy a CDU hajlandó lenne-e támogatni a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését, és tart-e attól, hogy ebben az esetben a Fidesz vezetésével létrejön egy újabb pártcsalád, Paul Ziemiak elmondta, hogy a további megbeszéléseket egymás között és nem a sajtó előtt folytatják, és a CDU elnöksége nem foglalkozott hipotetikus kérdések megválaszolásával és spekulációkkal.

Manfred Weber, aki kedden Budapesten megbeszélést folytat Orbán Viktorral, múlt héten egy interjúban kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni. Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”. A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól. A harmadik feltétel az, hogy biztosítja „a Soros György által támogatott” Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény „ismét ki tud adni amerikai diplomákat„ a magyar fővárosban.

A több mint 70 jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártot összefogó EPP egy szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint 13 tagpárt kezdeményezte írásban az elnökségnél a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az indítványokról a pártcsalád álláspontjának meghatározására hivatott testület, a politikai közgyűlés tárgyal március 20-i ülésén.

(MTI)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2019. március 11. 18:23
„Orbán Viktor elkötelezze magát az EPP értékei mellett"... Az EPP-nek nem értékei vannak, hanem tulajdonosa. Ahogy a tulajdonosa fizet, az EPP úgy táncol. 1. Brüsszel nem az EPP szent városa, semmi sem indokolja, hogy ne lehetne ellene kampányt vezetni. 2. Az EPP értéke, hogy az igazság képviselőjének bocsánatot kell kérnie a többi EPP-tagtól? 3. A Soros egyetem mit keres egy pártcsalád értékei között? Csak nem Soros diktálja az EPP értékeit? Az EPP nagyon melléfogott ezzel a bocsánatkérősdivel. Ezzel mutatja meg, hogy nincsenek értékei.
Vén Csataló
2019. március 11. 17:37
Annyira jó lenne tudni, hogy valójában és egészen pontosan mi elfogadhatatlan a plakátkampányban.
Karbantartó9
2019. március 11. 17:25
Nincs miről tárgyalni! Ez a gazember EPP nem buktatta meg merkelt akkor sem, amikor önhatalmúlag, a schengeni tagországokkal minden egyeztetést mellőzve idehívta a világ összes illegális bevéndorlóját! Az EPP világnézetébe ez belefér. A miénkbe nem!!!
balbako_
2019. március 11. 17:17
Tudtommal a választ már megkapták. Egyébként Weber idejön és szóban is megkapja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!