Elhatárolódás, elítélés: német kormánypártok a magyar kormány kampányáról

2019. február 25. 15:46

Erős és világos jelzést küldött a CDU és a CSU a Fidesznek – jelentették be Berlinben és Münchenben.

2019. február 25. 15:46

Egyértelműen el kell köteleződnie az Európai Néppárt (EPP) értékei mellett Orbán Viktor magyar kormányfőnek és az EPP-hez tartozó pártjának, a Fidesznek – mondta hétfőn Berlinben a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára. Paul Ziemiak a CDU elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján a migrációval foglalkozó magyar kormányzati kampánnyal kapcsolatban elmondta, hogy az elnökség „elítéli” a kampányt és „elhatárolódik” tőle.

Mint mondta, a kampány „semmilyen formában nem felel meg álláspontunknak és politikai stílusunknak, az EPP értékeiről nem is beszélve”.   Hozzátette: a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió szövetsége „strukturált párbeszédet” folytat a Fidesszel, amelynek során szóvá teszik a kampány ügyét. A közelgő európai parlamenti (EP-) választásra utalva aláhúzta, hogy az „EU intézményei ellen is” irányuló kampány alapján a CDU elnöksége megállapította: „így nem működhet a közös választási küzdelem”.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szerint az Európai Néppártnak (EPP) tárgyalnia kell a Fidesszel folytatott együttműködés jövőjéről –jelezte Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU elnöke hétfőn Münchenben.

A párt elnökségi ülése után tartott tájékoztatón a migrációval foglalkozó magyar kormányzati kampánnyal kapcsolatban, kérdésre válaszolva elmondta: „ilyen kampányokat mi nem tudunk támogatni”, és a magyar fél által választott út „nem az az út, amelyen mi járunk”. Az ügyet meg kell tárgyalni az EPP keretein belül – tette hozzá Markus Söder, aláhúzva: „azt akarjuk, hogy mindnyájan együtt maradjunk, de azt is világossá kell tenni, hogy miről van szó, jelesül arról, hogy a politikai közepet képviseljük, és ilyen utakat nem akarunk támogatni”.

Elmondta: „jelzést kell adni arról, hogy mit lehet, és mit nem lehet, ezt megtettük, és reméljük, hogy ez a jelzés meg is érkezik”, ezért az EPP követező gyűlésén „beszélni kell arról, hogy hogyan tovább”. Hozzátette, hogy álláspontjukat a kétoldalú kapcsolatok keretében is ismertették a magyar féllel.

(MTI)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. február 25. 18:36
Kohl leszar benneteket! Hiszen már igen magasan van! Strauss is!
Berecskereki
2019. február 25. 18:34
Az igazságszolgáltatás függetlensége Németországban "Heiko Maas igazságügyi miniszter Berlinben kedd este tett sajtónyilatkozatában elmondta: közölte Harald Range legfőbb ügyésszel, hogy a kancellári hivatallal egyetértésben még kedden kezdeményezi az államfőnél nyugállományba helyezését, mert "tartósan sérült" a munkájába vetett bizalma." https://www.jogiforum.hu/hirek/34193
Harangláb
2019. február 25. 18:32
Ződer! Ti nem a politikai közepet, hanem a politikai középszert képviselitek személyetekben! Orbán bokájáig nem értek fel...
atila68
2019. február 25. 18:25
Van valakinek emléke olyasmiről, hogy a magyar kormányzati kommunikáció beleugat már országok, pártok belügyeibe, belső ügyeibe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!