Teregetett, közben a szomszéd utcában lecsaptak a terroristák – magyar szemtanú mesél a nairobi támadásról a Mandinernek

2019. január 15. 17:12

A Mandinernek sikerült elérnie egy Nairobiban tartózkodó magyart, aki a terroristák által megtámadott szállodától három percre tartózkodik. A szemtanú elmondta: a helyiek nem lepődtek meg, hogy ezen a napon követett el új merényletet az al-Shabaab.

2019. január 15. 17:12

A Mandiner is beszámolt arról, hogy kedden terrortámadás ért egy ötcsillagos szállodát Kenya fővárosában, Nairobiban. A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet jelentkezett.

Lapunknak sikerült elérnie egy Nairobiban tartózkodó magyart, aki most is a terrortámadás helyszínének közelében van. A magyar szemtanú elmesélte: párja otthonában tartózkodik, a megtámadott szálloda a szomszéd utcában helyezkedik el, a hotelt eddig biztonságosnak gondolták. Éppen teregetett, amikor hallotta a két robbantást, ezen ugyanakkor nem lepődtek meg annyira, a fővárosban szoktak ilyen hangokat hallani, a tévéből tudták meg, pontosan mi a helyzet.

Úgy tudják, öt vagy hat terrorista érkezett az éttermet és irodákat is magába foglaló szállodakomplexumhoz, majd robbanószereket dobtak a biztonsági személyzetre. Az épületben sokan bent rekedtek. A szemtanú arról is beszámolt, továbbra is lövöldözéseket és szirénázást lehet hallani, folyamatosan helikopter köröz fölöttük, a szállodához vezető utcát lezárták. Az ő utcájukban ugyanakkor ugyanúgy közlekednek a gyalogosok és az autósok, mint máskor.

A magyar szemtanú rámutatott: három éve ezen a napon támadta meg az al-Shabaab a kenyai hadsereget Szomáliában, párja rokonai nem lepődtek meg, hogy ezen a napon követett el új merényletet a terrorszervezet.

Véres múlt

Az al-Shabaab egy szélsőséges iszlamista terrorszervezet, az elnevezés arabul azt jelenti: „ifjúság” A szervezet korábban az Iszlám Bíróságok Uniója nevű szervezet radikális ifjúsági szárnyaként működött, 2006 végéig ez a szervezet uralta Szomália déli részét, ideértve a fővárost, Mogadishut is. Az etiópiai hadsereg és az átmeneti szomáliai kormány erői verték ki őket aztán az országból, az al-Shabaab ekkor szakadt ki a szervezetből.

Becslések szerint az alakulatnak 7-9 ezer harcosa van, sokan külföldi harcos is részt vesz a terrorcsoport „munkájában”. Az iszlám szélsőséges, vahhábista felfogásában hisznek, ellenségesek a szomáliaiak többsége által követett szúfi tradíciókkal szemben. Az ellenőrzésük alá vont területeken a saría rendkívüli kemény változatát vezették be, ami a házasságtöréssel megvádolt nők megkövezését és a tolvajok kezének levágását is magába foglalja.

2012-ben a szervezet hűséget fogadott az al-Kaidának, hírek szerint pedig a nigériai Boko Harammal is együttműködhet. 2014-ban azt is felmerült, hogy az Iszlám Államhoz csatlakoznak, ezt a gondolatot végül elvetették, egy kisebb frakció ennek nyomán lépett ki a szervezetből.

A szomáliai kormány azzal vádolja az al-Shabaabot, hogy ők követték el a 2017. októberi mogadishui merényletet, amelyben ötszáz ember vesztette életét, ezt a merényletet viszont a szervezet nem vállalta magára. A magyar szemtanú által említett 2016. januári támadásban 180 kenyai katona vesztette életét. 2015-ben a kenyai Garissa Egyetemet támadták meg, fegyveresek 148 diákot mészároltak le, a keresztény diákok voltak a célpontjuk. 2013-ban pedig a nairobi Westgate plázában lövöldöztek, ekkor legalább 67-en meghaltak. A szervezetet mára a főbb városokból kiszorították, az Egyesült Államok bombatámadásokkal segíti az al-Shabaabi elleni küzdelmet. Egyes szomáliai városokat azonban továbbra is ők uralnak.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sersem4
2019. január 15. 17:53
Ez most nagyon életszagúra sikeredett, igaz, semmi lényeges információhoz nem jutottunk belőle, ami nincs rajta a BBC vahy az RT honlapján, csak annyihoz, hogy ismertek egy csajt, aki elment valami niggerrel Afrikába.
bunko_jobbos
2019. január 15. 17:38
Nem vagyok egy nagy utazó, konkrétan NEM SZERETEK utazni,de vannak bizonyos célpontok, ahova akkor sem tenném be a lában, ha fizetnék. Ilyen Afrika meg India. Az a szarkupac, ami ott van, nehezen elképzelhető.
Lotti
2019. január 15. 17:34
"párja rokonai.." Szóval a magyar nőnek nem férje a néger. Szerzett magénak egy kedvére való feketét., és Nairobiba költözött. Mások meg bázisugrók, vagy az Everestre mennek oxigénpalack nélkül. Egészségükre.
jóember
2019. január 15. 17:28
"párja rokonai nem lepődtek meg, hogy ezen a napon követett el új merényletet a terrorszervezet." Miért is lepődtek volna meg? Hétfőn halnap, kedden terrortámadás, szerdán tejberizs.. stb. Csak a szokásos heti rutin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!