Kritizálta a #MeToo-t, kirúgták a Michigani Egyetem rektorát

2019. január 18. 07:48

John Engler azt mondta, hogy a zaklatások áldozatai közül sokan élvezik a reflektorfényt.

2019. január 18. 07:48

Azonnali hatállyal menesztették a Michigani Állami Egyetem ideiglenes rektorát csütörtökön az egyetem volt sportorvosa zaklatási botrányának nem megfelelő kezelése és az ehhez fűződő nyilvános kommentárjai miatt.

John Engler ideiglenes rektor – aki 1991 és 2001 között Michigan állam kormányzója volt – már szerdán megírta lemondó levelét, a jövő hétre ígérve távozását. Az egyetem igazgatótanácsa azonban csütörtökön arról szavazott, hogy nem várják meg a jövő hetet, Englernek azonnal mennie kell.

A döntés kiváltó oka az volt, hogy az ideiglenes rektor a múlt héten a szexuális zaklatások áldozatairól azt mondta, hogy túlságosan is „reflektorfénybe kerültek” és ezt közülük sokan még „élvezik is”.

Az egyetemen 2017-ben robbant ki a botrány: diákok és volt diákok azzal vádolták Larry Bassart, az egyetem tornászcsapatának orvosát, hogy éveken keresztül szexuálisan zaklatta vagy megerőszakolta őket. Nassar volt az amerikai országos tornászcsapat sportorvosa is. Legalább 250 fiatal nő és egy fiú esett áldozatául, köztük ismert olimpikonok is. 2017 nyarán Nassart gyermekpornográfiáért 60 év börtönre, 2018 januárjában kiskorúak kárára elkövetett szexuális támadások miatt 40-től 175 évig terjedő börtönbüntetésre, 2018 februárjában pedig – nemi erőszak újabb bizonyított esetei miatt – további 40-től 125 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték.

John Englert 2018 januárjában nevezték ki az egyetem ideiglenes rektorának a lemondani kényszerült Lou Anna Simon helyére. Englert – bár évi 510 ezer dolláros fizetését az egyetem különböző intézményeinek ajánlotta fel – sok bírálat érte, a többi között azért, mert felszámolta azt a 8,5 millió dolláros alapot, amelyből a botrány áldozatainak nyújtott tanácsadást finanszírozták.

Az egyetem igazgatótanácsa csütörtökön kinevezte az új ideiglenes rektort Satish Udpa személyében, aki a felsőoktatási intézmény professzora és adminisztratív ügyekért felelős rektor-helyettese.

(MTI)

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2019. január 18. 18:17
Adalék az anyagi oldalhoz: “Significantly, and with unusual speed to avoid traumatic and protracted legal battles with survivors, the university announced a $500 million settlement with 332 Nassar survivors on May 16, 2008” Azaz fejenként 1,5 millió dollárt, mintegy 420 millió Ft-nak megfelelő összeget kap Nassar összes valódi és állítólagos áldozata. Adalék a politikai oldalhoz: John Engler tíz évig Michigan állam _republikánus_ kormányzója volt, és kemény kézzel vezette az államot és később az egyetemet is. Most az pecsételte meg a sorsát, hogy a Michigan State University vezetőségében többségbe kerültek a demokrata pártiak, akiknek régóta a bögyében volt ez a sikeres és határozott vezető, aki nem mellesleg férfi. És fehér. És republikánus. A rohadék.
Marula
2019. január 18. 13:45
Valami Amerika?
1000bocs
2019. január 18. 13:42
A témához kapcsolódó cikkek alatti kommentek kiemelik hogy az ügy elég zavaros, a legtöbb állítólagos "survivor" minden tényszerűséget mellőzött a vallomásaiban, viszont a demokrata párti campus vezetőség mindent megtett hogy minél nagyobbra fújja, az ügyet. Aki felvetette hogy esetleg a horribilis kárpótlási pénzek miatt dagad az ügy, azonnal nőgyűlölő seggfejnek és minden másnak cimkéztek. Innentől kezdve az ügy elég zavaros. Ugyanis még a demorata média is elismeri, hogy ugyan a lehetséges zaklatási ügyek miatt már a 90'-es években jelzés ment az Olimpiai Bizottságnak, senki sem lépett semmit. Mindazonáltal az elkövetőn kívül - aki szerintem is megérdemli a 170+ évet - most csak az van meghurcolva, aki felveti hogy kissé át van politizálva az ügy... A média hazugságai és politikai elfogultsága miatt ezt innen megítélni nemigen lehet...max ilyen semmitmondó és tényszerűséget mellőző, akárhogyan érthető tudósítások születnek mint a fenti, ami alapján az arra hajlamosak azonnal ugranak a megjelelöt torok felé...
George Soros 2.0
2019. január 18. 12:41
https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/a0Q71AZ_460svvp9.webm itt a munkahelyi zaklatás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!