Trump: Nem húzhatnak többé hasznot a szövetségesek Amerika védelméből

2018. december 25. 07:47

„Mi támogatjuk sok nagyon is gazdag ország haderejét, miközben ezek az országok teljes mértékben hasznot húznak az Egyesült Államokból” – közölte az amerikai elnök.

2018. december 25. 07:47

A szövetséges országok többé nem húzhatnak hasznot az Egyesült Államokból által biztosított katonai védelemből – fogalmazott hétfői Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök. 

Az elnök két Twitter-bejegyzést tett közzé. Ezekben reagált a James Mattis védelmi miniszter távozását bíráló szenátorok megnyilvánulásaira, valamint visszautasította a feltételezést, miszerint nem becsüli nagyra a katonai szövetségeseket. „Annak a néhány szenátornak, aki szerint én nem kedvelem vagy nem becsülöm nagyra katonai szövetségeinket, azt mondom, nincs igazuk” – írta Donald Trump. „Mindazonáltal nem szeretem, hogy ezen országok közül sokan előnyt kovácsolnak az Egyesült Államokhoz fűződő barátságból mind katonai-védelmi, mind kereskedelmi téren”. 

Egy következő mikroblog-bejegyzésben úgy folytatta: „lényegében világszerte mi támogatjuk sok nagyon is gazdag ország haderejét, miközben ezek az országok teljes mértékben hasznot húznak az Egyesült Államokból és a mi adófizetőinkből a kereskedelem terén. Mattis tábornok ezt nem látta problémának. Én igen, és ezt éppen most korrigáljuk”. 

Trump nem nevezte meg azokat a szenátorokat, akiknek Twitter-oldalán válaszolt. 

A vasárnapi szokásos televíziós politikai vitaműsorokban több törvényhozó is bírálta az elnököt James Mattis védelmi miniszter lemondása és külpolitikai döntései – a szíriai csapatkivonás és az afganisztáni kivonulás megkezdése - miatt. Pat Toomey, pennsylvaniai republikánus szenátor például az NBC televízió Szemben a nemzettel című politikai magazinjában azt hangsúlyozta: az Egyesült Államok számára a legnagyobb előny éppen az, hogy „sokan akarnak a szövetségesei lenni”. A republikánus politikus szerint a szenátoroknak nagyobb szerepet kell kiharcolniuk maguknak az amerikai külpolitika alakításában.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phötön
2018. december 26. 23:40
Trump feleségestől meglátogatta az iraki kiskatonákat, a tőzsde meg marhanagyot ugrott.
USsange
2018. december 25. 13:30
Trump, nagyon helyesen, nem akar a világ csendőre lenni. Ennek minden jóérzésű ember örül, mert eddig olyan csendőr volt, aki a gyengébbeket önkényesen szarrá verte. Na, hát az ilyen magatartást mindenki utálja. Kivéve a ballib tetveket.
22-es csapdája
2018. december 25. 13:24
Amúgy, Figyelj, Trump! Ha az USA kivonul Európából, valóban rákényszerül Európa, hogy megvédje magát a saját erejéből. Így viszont elvész az USA zsarolási potenciálja, mivel eddig végső soron a védelemmel zsarolta Európát. Arról nem is beszélve, hogy ha a Nyugat-Európa szabad kezet kap védelmi politikában, esetleg ideológiai téren, még a végén a CIA sem lesz elég, hogy a birodalmi USA érdekeit keresztülvigye Európán, hogy megakadályozza Európa vetélytársává emelkedését...!
llnnhegyi
2018. december 25. 11:21
Hajrá Bibi,Trump, Orbán!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!