Történelmi festményt ad vissza Ukrajnának az USA

2018. december 28. 22:28

A festmény Rettegett Ivánt ábrázolja, amint elszontyolodva távozik lóháton a Kremlből.

2018. december 28. 22:28

A Szovjetunió német megszállása alatt egy dnyepropetrovszki (ma: Dnyipro) múzeumból eltűnt monumentális történelmi festményt szolgáltat vissza Ukrajnának az Egyesült Államok - jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium. 

A 2,3 x 2,6 méteres festmény Rettegett Ivánt ábrázolja, amint elszontyolodva távozik lóháton a Kremlből politikai ellenfelei elől menekülve. Ukrán művészettörténészek szerint Mihajlo Panyin ukrán festőművész 1911-es diplomamunkájáról van szó, amely 1941-ig a Dnyepropetrovszki (ma: Dnyipro) Művészeti Múzeum állandó kiállításának részét képezte. 

A festményt tavaly akarta elárvereztetni egy idős connecticuti házaspár, amely évtizedeken át abban a hitben élt, hogy egy másolatról van szó. A rejtélyes eredetű kép azzal a házzal együtt került 1987-ben a birtokukba, amelyet egy másik pár 1962-ben vásárolt egy 1946-ban bevándorolt, 1986-ban leszármazottak nélkül elhunyt svájci állampolgártól, a svájci hadsereg egykori tagjától.

Az ukrajnai múzeum az árverési katalógusban figyelt a festményre, amelyet az FBI lefoglalt. Amikor megtudták, hogy egy lopott festményt őriztek ridgefieldi otthonukban – ahol még egy különleges, napfényes termet is építettek a bemutatására 37 ezer dollárért –, a tulajdonosok, David és Gabby Tracy, önként felajánlották a kép visszaadását. 

A 84 éves Gabby Tracy, aki szlovákiai holokauszttúlélő – apja, Samuel Weiss koncentrációs táborban halt meg –, azt mondta a CNN-nek, miután értesültek a kép történetéről, fel sem merült, hogy ne adják vissza a jogos tulajdonosnak, az ukrán népnek. Az asszony elmondta, hogy számos családi összejövetelt és rendezvényt tartottak a nagyméretű festmény előtt, amelyet látogatóik is mind megcsodáltak.

A „Rettegett Iván titokban távozik az opricsnyina elől" című festményt – előtörténetének ismerete nélkül – 5000 dolláros kiinduló áron javasolta eladásra kínálni a megkeresett aukciósház. Arról, hogy a festmény miként tűnt el a múzeumból és hogyan került a svájci katonához, semmit sem sikerült kideríteni. 

A washingtoni ukrán nagykövetség közleménye szerint ez az első eset, hogy a két ország hatóságai együttműködtek lopott kulturális javak visszaszerzésében.

(MTI)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2018. december 29. 17:40
"Maga a mű 1880-1891 között készült, mérete 203 x 358 cm. A 11 év alatt míg festette számos más képét is befejezte, ilyen a fent említett, Rettegett Ivánt formázó képe is. Elkészültekor a cár igen jelentős összegért (35 ezer rubel) szinte azonnal megvásárolta. Ez volt akkoriban a legmagasabb összeg, amit orosz festő képéért kifizettek. A cári vétel következményeként Szentpéterváron látható az Állami Orosz Múzeumban (ez nem az Ermitázs, hanem attól kissé keletre a Mihajlovszkij-palota, mely Mihail Pavlovics nagyhercegnek, I. Sándor öccsének volt a rezidenciája.) Közben, mielőtt befejezte volna, Tretyakov megrendelésére 1889-től készített egy másikat, ugyanabban a 'beállásban'. Ezzel 1896-ra lett kész, s 1932 Moszkvától távol, kozák földön, a harkovi Művészeti Múzeumban található." A zaporozsjei kozákok levelet írnak a török szultánnak https://toriblog.blog.hu/2009/07/23/a_zaporozsjei_kozakok_levelet_irnak_a_torok_szultannak?token=64c07970c15f031ef96f96df2cfdfe4d
Peter8811
2018. december 29. 17:27
Bokros Lalyosnak is jobban állna a Rettegett Rikárdó költő álnév, ahogy bánatos pofával megy Bécsbe Ceu nyugdíjfelezést oktatni, mondjuk nehéz lenne ly-nal írnom.
IV. Fawkes
2018. december 29. 12:11
1911-es történelmi kép. Nekik is jó hosszú a történelmük így az oroszok nélkül..
Rasdi
2018. december 29. 11:03
Szerintem az adott festő nem ukrán volt, hanem ukrán nemzetiségű orosz/szovjet állampolgár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!