Elefántcsont illegális kereskedelméért letartóztattak egy műkereskedőt

2018. december 01. 14:49

Több mint 300, mintegy 1,5 millió dollár értékű műtárgyat foglaltak le.

2018. december 01. 14:49

A kaliforniai hatóságok letartóztatták egy San Diegó-i műkereskedés tulajdonosát és munkatársát elefántcsont illegális kereskedelme miatt, az akcióban lefoglaltak több mint 300, mintegy 1,5 millió dollár értékű műtárgyat.

A műkereskedésre az után csaptak le a hatóságok, hogy a kaliforniai vadvédelmi szolgálat illetékesei észrevették: elefántcsontból készült műtárgyakat állítottak ki a galériában. Titkos akciójukban májusban meg is vásároltak egy elefántcsont szobrot, majd amikor a tulajdonos több hasonlót ajánlott megvételre nekik, házkutatási paranccsal tértek vissza a nyomozók.

A galériában 146 elefántcsontból készült műtárgyat találtak, raktárukban további 192-t. A legtöbb elefántcsontból készült, de találtak vizílófogból készültet is.

„Az elefántcsont-kereskedelem illegális, büntetendő cselekmény, mivel az elefántok és más veszélyeztetett fajok értelmetlen gyilkolását bátorítja" – írta közleményében a városi ügyészség.

Kaliforniában 2016-ban tiltották be az elefántcsont-kereskedelmet. A San Diegóban őrizetbe vettekre egy év börtönbüntetést és a 40 ezer dollárnyi pénzbüntetést szabhatnak ki. Állatvédők szerint évente mintegy 20 ezer elefántot ölnek meg agyaráért.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2018. december 01. 20:07
A büntetés ideje és összege is vérlázítóan kevés!
jóember
2018. december 01. 16:17
A hamisítók néha hasznosak is lehetnek, mert például amikor filléres, fröccsöntött elefántcsont szobrokkal árasztják el a piacot, akkor az igazi szobrocskák dílerei igen csak szopnak. Ebben az esetben senki nem hiszi el nekik, hogy a portékájuk annyit is ér mint amennyiért kínálják, nem is igen veszik azt. Ha mégis akad ilyen elvetemült gyűjtő az meg is érdemli, hogy megvezessék néhány plasztik darabbal. Reklamálni hova is fordulna, a fogyasztóvédelemhez? Oda nem mehet. A hétköznapi polgár meg nyugodtan eldicsekedhet a másolattal is, amit az egzotikus nyaralásáról hozott, úgysemtudja megkülönböztetni senki. Én javasolnám az állatvédőknek, hogy a harcias akcióik helyett inkább a kínai manufaktúrák műhelyeiben keressenek megoldást. Olcsóbb és hatékonyabb megoldásokat találnának ott.
fakutya Bobber
2018. december 01. 15:53
Jól tették, de egy év kevés lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!