Nem javasolja a rohingja menekültek hazatelepítésének megkezdését az ENSZ

2018. november 12. 13:41

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága egyelőre nem javasolja a rohingja menekültek hazatelepítését Mianmarba.

2018. november 12. 13:41

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) egyelőre nem javasolja a rohingja menekültek hazatelepítését Mianmarba – derül ki a szervezet nyilatkozatából, melyet figyelmeztetésként adott ki azt követően, hogy a mianmari kormányzat vasárnap bejelentette: csütörtökön megkezdik a Bangladesbe menekült mintegy 700 ezer rohingja hazatelepítését. 

Az UNHCR nyilatkozatában rámutatott: a helyzet jelenleg nem elég biztonságos ahhoz, hogy a rohingják hazatérhessenek, amit az is bizonyít, hogy a mianmari buddhisták tiltakoznak a visszatelepítések ellen. Az UNHCR azt javasolta: a menekülteknek első lépésben meg kellene engedni, hogy hazalátogassanak, és aztán maguk dönthessék el, hogy biztonságosnak tartják-e a végleges hazatérést. 

Mianmar és nyugati szomszédja október 30-án állapodott meg abban, hogy a Bangladesbe menekült rohingják visszatelepítése november közepén megkezdődik. A többségében buddhista Mianmar kormánya pedig vasárnap bejelentette: november 15-ére több mint kétezer rohingja muszlim fogadására készülnek fel, ezzel egy időben azonban a visszatelepítésekért felelős bangladesi biztos még nem tudott arról, hogy konkrét dátumot tűztek volna ki. Az októberi megállapodás összesen ötezer ember hazaszállításáról szól. 

A hazatelepítési listán szereplő menekültek közül sokan nyilatkoztak úgy, hogy nem hajlandóak visszatérni a nyugat-mianmari Arakán államba, ahol eredetileg éltek. Banglades kijelentette: egy esetben sem fog kényszert alkalmazni. Mianmar ugyanígy nyilatkozott. 

Arakán államból 2017 augusztus vége óta a rohingja muszlim kisebbség csaknem 700 ezer tagja menekült Bangladesbe azután, hogy a mianmari hadsereg tisztogató akcióba kezdett, azt követően, hogy – Mianmar álláspontja szerint – a rohingja felkelők mianmari biztonsági állások ellen intéztek összehangolt támadást. A hadsereg műveletét az ENSZ és jogvédő csoportok az etnikai tisztogatás iskolapéldájának minősítették. A mianmari hatóságok visszautasították e vádakat. 

Arakánban körülbelül egymillió rohingja muszlim élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, ugyanis a többségében buddhista Mianmar vezetése bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem volt hajlandó adni nekik. 

A múlt héten 42 segélyszervezet közösen nyújtott be petíciót a mianmari és a bangladesi kormányhoz a rohingják visszatelepítése ellen.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2018. november 12. 15:17
És a szír "menekültek" mikor lesznek hazatelepítve? Az oltalom ugyanis nem örökre szól Európában! Vége a háborúnak, tessék hazamenni! De még Libanonból sem akarnak visszamenni, mert ott ellátják őket úgy-ahogy, és többet is keresnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!