Macedónia vizsgálja, hogyan jutott ki az országból a volt miniszterelnök

2018. november 22. 22:33

A macedón belügyminisztérium vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, hogyan szökött meg Macedóniából és jutott Magyarországra Nikola Gruevszki.

2018. november 22. 22:33

A macedón belügyminisztérium vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, hogyan szökött meg Macedóniából és jutott Magyarországra Nikola Gruevszki volt miniszterelnök – közölte Oliver Szpaszovszki belügyminiszter csütörtökön.

A rendőrség és az ügyészség belső vizsgálatot kezdett – derült ki a macedón sajtó tudósításaiból.  

„Konkrét információkat szeretnénk szerezni, amelyeket megoszthatunk a közvéleménnyel. Számunkra az a fontos, hogy kiderüljön, mi történt Macedóniában" – emelte ki a belügyminiszter.

Hozzátette: a macedón belügyminisztérium tárgyal a térségbeli rendőrségekkel és biztonsági szervekkel, hogy pontos képet kapjon arról, volt-e segítsége Nikola Gruevszkinek, és hogyan tudott megszökni az országból.

Azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint Gruevszki a személyi igazolványát használva hagyta el Macedóniát, a belügyminiszter kijelentette, hogy amióta 2017-ben bevonták a volt kormányfő magán- és diplomata útlevelét is, minden határátkelőhelyet értesítettek arról, hogy Nikola Gruevszki nem hagyhatja el az országot a személyi igazolványával. Szerinte azt kell kideríteni, hogy ki a felelős a történtekért, és történt-e mulasztás. Mint mondta: amint fény derül a rendszer hibáira, ki lehet azokat iktatni, hogy ne történhessen hasonló eset a jövőben. 

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetésének letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

Gruevszkit májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt. November 8-án kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, amit azonban egy nappal később a fellebbviteli bíróság elutasított. A döntést – amely szerint Gruevszkinek azonnal börtönbe kell vonulnia – a rá következő napokban többször is megpróbálták kézbesíteni a volt kormányfőnek, ám Nikola Gruevszkit sehol sem találták, ezért november 12-én elfogatóparancsot adtak ki ellene. Egy nappal később ő maga tudatta a Facebookon, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Szkopje még aznap nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott ellene. Egy héttel később Gruevszki szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy kérelmét kedvezően bírálták el, és megkapta a menekültstátuszt.

Az albán, a montenegrói és a szerb hatóságok későbbi közlése szerint Nikola Gruevszki november 11-én, vasárnap hagyta el Macedóniát, ahonnan Albániába, majd Montenegróba utazott. November 12-én, hétfő késő este Szerbiába érkezett, onnan kedden a kora reggeli órákban lépett ki. 

Az érintett országok hatóságai közölték, hogy amikor a volt macedón kormányfő az országuk területén tartózkodott, még nem volt ellene érvényben nemzetközi elfogatóparancs.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2018. november 23. 08:23
Azt sem lehet kizárni, hogy Zaevék egyengették kifelé az útját, csökkentendő belpolitikai súlyát.
IV. Fawkes
2018. november 23. 06:29
Hát valószínűleg nem mindenki áll a jelenlegi kormány mellett Macedóniában. Még a belügyben meg a határon sem.
Szittya Attila Bendegúz
2018. november 23. 00:44
Úgy döntött, hogy eljön a szabadság földjére: MAGYARORSZÁGRA!
belpestilibsi
2018. november 23. 00:31
László Petra felrúgta a határnál?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!