Liberális hipszterek, független magyarok: így választott önkormányzatokat Szlovákia

2018. november 11. 12:05

Független és más új szereplők töredezik tovább az amúgy is sokszínű szlovák politikai életet a hétvégi önkormányzati választás után. Pozsony polgármestere egy liberális hipszter lett, a magyar városokban sok helyen független jelöltek győzték le a régebbi magyar pártokat. A nagy kérdés: milyen állapotban is van a magyar politikai képviselet és lehet-e a Smer és a szélsőségek nélkül kormányzati többséget alkotni Szlovákiában? Tokár Géza felvidéki politológust kérdeztük.

2018. november 11. 12:05
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Első blikkre a magyarországi egyértelműbb politikai viszonyokhoz szokott szemmel nem látunk semmilyen rendezőelvet a szlovák önkormányzati választáson: mintha szerte az országban lokális esetlegességek döntöttek volna. Így történt?

Magyarországi szemmel valóban meglehetősen zavaros a szlovákiai politika, hiszen csak kormánypártból van három, az ellenzék pedig alsó hangon is három-négy, egymással gyakran vetélkedő csoportból (és ennél jóval több pártból) áll. Ráadásul az önkormányzati választások hagyományosan nem az országos politikáról, hanem a helyi népszerűségről szólnak és az erőviszonyok teljesen másként néznek ki helyi szinten, mint a parlamentben. Hogy egy kézenfekvő példát mondjak, az Egyszerű Embereknek, az egyik legnépszerűbb ellenzéki pártnak gyakorlatilag négy tagja van – így nehéz erős régiós jelenlétet építeni. Összességében viszont a választások vidéken a hagyományos pártok némelyikének (kereszténydemokraták, nemzetiek) enyhe erősödését hozták, miközben a nagyvárosokban a jobbára ellenzéki érzelmű függetlenek előretörtek, a kormányhoz közeli jelöltek pedig teljesen visszaszorultak.

Mi a helyzet az MKP és a Híd-Most szereplésével? Az MKP hagyományosan erős volt a vidéki önkormányzati hálózatban, mi maradt meg ebből? És mire jutott a Híd-Most?

Pontos számokat még nem tudunk, ráadásul a sok független, valójában azonban pártháttérrel rendelkező (vagy egyenesen kimondatlanul is MKP-Híd magyar koalícióban induló) polgármester tovább is torzíthatja az adatokat. Az világosan látszik, hogy a Hídnak kialakult egy erős helyi bázisa, az MKP pedig lassan, de biztosan pozíciókat veszít – gyakran a demográfiai változásokkal összhangban (Tokár Géza utólagos megjegyzése: az MTI szerint ugyanakkor az MKP erősödött a választáson). A kormányon kívüli MKP néhány fontos település megtartásának örülhet, a Híd pedig a sok sikeres polgármesterjelöltnek, de teljesen felhőtlenül egyik párt sem fog ünnepelni. Szerintem meglehetősen sokan teszik fel majd a kérdést, vajon milyen helyzetben van valójában a magyar politikai képviselet Szlovákiában.

Mi a helyzet a legnagyobb magyar városok vezetésével: Dunaszerdahely, Komárom, Párkány miként döntött?

Dunaszerdahelyen az MKP váratlanul eredményesen szerepelt, túlnyomó többséget szerzett a képviselőtestületben, miközben a Híd egy híján a kevés önkormányzati képviselőjét is elveszítette és a vezető személyiségei kivétel nélkül kudarcot vallottak. Komáromban mind a két párt leszerepelt, itt egy magyar nemzetiségű független képviselőkből álló csoportosulás a választások nyertese és ők adják a polgármestert is. Párkányban nem történt váltás, maradt a független polgármester, az MKP új jelölttel is megtartotta a rohamosan elszlovákosodó Somorját, ahogy a Hídra sem volt alternatíva Füleken. Komoly kudarc, hogy Szepsin, Ógyallán nincs magyar polgármester, kicsit váratlan siker, hogy Zselízen sikerült nyernie a magyar jelöltnek.

Matúš Vallo, Pozsony új városvezetője

Pozsonyban Matúš Vallo, a Progresszív Szlovákia jelöltje nyert – de mit kell egyáltalán tudni erről a tömörülésről? Eközben a fővárosban eddig erős jobboldali-liberális pártok által támogatott jelölt alig 17 százalékot kapott. Mi történt Pozsonyban?

A Progresszív Szlovákia a – jobb híján nevezzük úgy, hogy – nagyvárosi liberális értelmiségre fókuszáló párt, egyelőre az öt százalékos küszöb alatt. Ugyanakkor a jelenléte a közéletben erős. Vallo egy „hipszterjelölt”: basszusgitáros egy népszerű zenekarban, fiatal, szakmailag rátermettnek tűnik, jól kommunikál, nagyon tudatos és hosszan felépített kampánya volt és rengeteg réteget maga mögé tudott állítani. A „hagyományos” szlovák jobboldali-liberális pártok jelöltje, Ján Mrva valóban elbukott, de róla meg azt kell tudni, hogy ő technikailag inkább egy keményvonalas konzervatív – ebből is látszik, milyen ezerarcú a szlovák ellenzék és néha mennyire nehéz rendet tenni aközött, hogy ki kicsodát képvisel. Hosszú távon egy komoly kérdés, hogy Vallo mennyiben válik a Progresszív Szlovákia egyik arcává, egyáltalán akadnak-e ilyen irányú ambíciói.

Kassán viszont a jobbos-liberális ellenzék (köztük az MKP) jelöltje nyert, legyőzve az eddigi SMER-es vezetőt. Ez nagy jelentőségű győzelem? Az MKP ebben való részvételének lesz jelentősége?

A nagyvárosokban az MKP és a Híd is eléggé pragmatikus stratégiát folytat, gyakran szövetkezik a jobboldallal vagy a Smerrel, mikor épp mit lát célszerűbbnek. Kassán a jobboldal hagyományosan az MKP egyik szövetségese és egészen biztosan vannak olyan helyi ügyek (főként az iskolák és a kultúra területén), ahol tesz majd szívességeket a magyar közösségnek, bizonyos korlátokon belül.

Milyen hatással lesz az eddig is töredezett szlovák országos (párt)politikára, a kormánykoalícióra és az ellenzék erőire az önkormányzati választás eredménye?

Ezt ezen a ponton elég nehéz megjósolni, a fentiekből is látszik, hogy a szlovákiai politika egy sokszereplős játék. Teljesen más képet mutat a vidéki és a városi politikai érdekképviselet, valószínűleg ezen a téren nőni fognak az ellentétek, de úgy általában nem született és nem is születhetett válasz a szlovákiai politika kulcskérdésére – arra, hogy vajon létezik-e Smer és a szélsőségesek nélküli kormány kialakítására képes választótömeg?

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. november 11. 18:01
Kinek ki a "szélsőség". Nekem azok a szélsőség, akik manapság rendre leszélsőségeseznek másokat. Az törvényszerű, hogy Szlovákia elszlovákosodik. Ha Magyarország lenne, akkor milliónyival több magyar élne ott és milliónyival kevesebb szlovák, akkor is, ha pontosan ugyanazok az emberek élnének ott, mint ma. Alig akad olyan szlovák, akinek ne lenne magyar őse. A többségüknek van.
balbako_
2018. november 11. 17:36
Sajnos a szlovákiai magyaroknak nincs erős. ütőképes képviselete. Ez azonban döntően az ő dolguk mi legfeljebb segíteni tudunk. De hol segítsünk? Ez itt a kérdés!
kurbitalis
2018. november 11. 16:20
"új szereplők töredezik tovább az amúgy is sokszínű szlovák politikai életet" A fenti mondatban megnevezi a cselekvőt (szereplők) és a tárgyat, melyre irányul (életet). De hiányzik maga a cselekvést jelentő szó. A töredezik történést jelent. Pl. töredezik a cserép. Az új szereplők tovább tördelik (!), más szóval szabdalják, megosztják a politikai életet. Ennek következtében: a szlovák politikai élet töredezik (megosztott állapotban van). Így már helyes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!