Eddig tűzvész pusztított Kaliforniában, most itt vannak az áradások

2018. november 30. 07:52

És a földcsuszamlások.

2018. november 30. 07:52

Kaliforniában a tűzvész után csütörtökön áradások és földcsuszamlások miatt rendelték el a helybeliek kimenekítését, zuhog az eső az állam északi és déli részén egyaránt.

A porig égett északi Paradise városkát térdig érő víz öntötte el, a környező vidékeken a heves esőzések miatt bokáig-térdig ér az áradat, a tűzvészben félig vagy nagyon nagy részben elpusztult sok települést földcsuszamlások és kisebb sárlavinák borították be. Több országutat le kellett zárni a hömpölygő áradat miatt.

Az északi Butte megye seriffi hivatala kötelező kiürítést rendelt el Paradise és Chico városok környékén, ahol csónakokkal mentik az embereket. Paradise ugyan porig égett a tűzvészben, de a túlélők a múlt héten kezdtek visszaszállingózni, hogy felmérjék, maradt-e valami tárgyi emlékük egykori otthonukban. A megyei seriff munkatársai nem egyelőre nem tudták felmérni, hogy vajon hányan kerülhettek ismét veszélybe.

Megállíthatatlanul esik Kalifornia déli vidékein is. A Los Angeles melletti Malibuban, pontosan ott, ahol a korábban tűzvész pusztított, most földcsuszamlás zárta el az utakat. Sérülések ugyan nem történtek, de az illetékes hatóságok otthonaik elhagyására szólították fel az ott élőket. Az egyik negyedet szinte teljesen elborította a sárlavina, és az óriási vihar a dombokról törmelékeket és sziklákat görgetett le.

Los Angeles környékén az utak vízben állnak, járhatatlanok, sok helyütt megszűnt az áramszolgáltatás, a metropolisztól délre eső Santa Ana-völgyben és a hegyekben élőket önkéntes evakuálásra kérték a hatóságok.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2018. november 30. 21:41
Már csak egy jó kis földrengés hiányzik oda. Igencsak megérdemelnék. A sok senki, proliból lett milliomos, drogfüggő, szörfös hippi.
békalepcse
2018. november 30. 21:01
Egy kis adalék a témához, csokorba gyűjtve a teljesség igénye nélkül; https://www.youtube.com/watch?v=CM8T838Xc6c
békalepcse
2018. november 30. 20:24
Az ember a víz elvezetésével borította fel a természetes viszonyokat és most így a szélsőségek lettek úrrá a természeten. A kopasz föld víz nélkül felmelegszik és a maradék párát a sztratoszféra határáig repíti a felszálló légáramlat és nincs felhő az égen. A magasba jutott pára sokkal intenzívebben tartja vissza a hőt, mint a széndioxid! Ez egy öngerjesztő folyamat, egy darabig! Aztán jön a fordított helyzet, mert a térség lehül és elkezd esni az eső és afféle lefele szívó porszívó, húzza le az esőfelhőket, aztán jön az özönvíz. Amennyiben hagynák a vizet helyben, nem következne be ez a kiegyenlítetlen állapot és nem történnének ilyen szélsőséges időjárási anomáliák. Az nem garantálható, hogy egyáltalán nem történnének szélsőséges időjárási események, de biztosan nem egymást váltva, átmenet nélkül, mint már több esetben is a világban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!