A Pentagon nem küld több katonát az amerikai-mexikói határhoz

2018. november 16. 07:50

Immár 5800 katona tartózkodik a határon, feladatuk a több ezer fős migránskaraván megállítása.

2018. november 16. 07:50

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, a Pentagon nem küld több katonát az amerikai-mexikói határhoz – jelentette ki újságíróknak csütörtökön Patrick Shanahan miniszterhelyettes.

Immár 5800, aktív szolgálatban lévő katona tartózkodik az amerikai-mexikói határon és ez a plafon, legalábbis pillanatnyilag” – fogalmazott a Pentagon második számú vezetője. Shanahan mindazonáltal hozzátette: a katonák küldetése hivatalosan december 15-ig tart, és addig „még szó lehet létszámnövelésről”.

A katonák határra vezényléséről Donald Trump amerikai elnök döntött még a november 6-i félidős választások előtt. Feladatuk az amerikai határhoz közelítő, több ezer fős migránskaraván megállítása. A katonák mellett a Nemzeti Gárda 2100 tartalékosát is a határhoz vezényelték a határőrök munkájának segítésére.

Szerdán az amerikai-mexikói határhoz látogatott két miniszter is: James Mattis, a Pentagon vezetője és Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági tárca irányítója. A két politikus a határ texasi szakaszánál járt, katonákat látogatott meg és megtekintett két menekülttábort.

Úton Texasba, James Mattis az őt kísérő újságíróknak nyilatkozva védelmébe vette a katonák kivezénylését. Mint fogalmazott: ez akár jó kiképzést is jelenthet háborús viszonyok esetére. ”A határok biztonsága nemzetbiztonsági kérdés” – szögezte le Mattis, és egyúttal „morális küldetésnek” nevezte a határőrök segítését az illegális migránsok visszaszorításában, különös tekintettel a kaliforniai határszakaszra, amelynél már több ezer migráns táborozik átjutást remélve.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2018. november 16. 10:22
Remélem lőni fognak,mert különben nem ér semmit az egész!
Bitrex®
2018. november 16. 09:12
A Helsinki Bizottság, TASZ, Velencei Bizottság, Migration Aid, Amnesty munkatársai már a helyszínen vannak?
pollip
2018. november 16. 08:38
1:1 Minden migránsra jut egy katona.
fogd a pénzt és kuss
2018. november 16. 08:27
már ez is sok. elég lett volna pár tucat kutya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!