Szavazati jogot kapnak a fogyatékkal élők Franciaországban

2018. október 25. 18:07

Házasodhatnak, válhatnak és szavazati jogot kapnak a gondnokság alatt álló, fogyatékkal élő nagykorú francia állampolgárok.

2018. október 25. 18:07

Szavazati jogot kapnak a gondnokság alatt álló, fogyatékkal élő nagykorú francia állampolgárok, valamint a jövőben házasodhatnak, regisztrált élettársi kapcsolatot létesíthetnek és el is válhatnak – közölte csütörtökön Sophie Cluze, a fogyatékossággal élőkért felelős államtitkár a témában rendezett tárcaközi egyeztetés előtt.

Az intézkedés célja a fogyatékkal élőket teljes jogú állampolgárokká tenni, annak érdekében, hogy mindannyian voksolhassanak legkésőbb a 2020-as önkormányzati választásokon – mondta a tárcavezető a Le Parisien című napilapban megjelent interjúban.

A kormány ennek érdekében el kívánja törölni a választási jogszabályok azon cikkelyét, amely lehetővé teszi egy gondokság alatt álló nagykorú ellátásáért felelős bírónak a szavazati jog megvonását, például az értelmi fogyatékosok esetében. Jelenleg 310 ezer francia állampolgár van ilyen helyzetben. 

„Az eddigi intézkedés a fogyatékosok védelmére hivatkozva volt érvényben. Elvették tőlük ezt az egyébként elidegeníthetetlen és feltétel nélküli jogot. Ez a diszkrimináció egyik formája, azt mondták nekik, hogy másodrendű állampolgárok" – fogalmazott az államtitkár az interjúban. Sophie Cluze az is elfogadhatatlannak tartja, hogy egyes fogyatékkal élők nem házasodhatnak és válhatnak el bírói engedély nélkül. Ezt a korlátozást is megszünteti az év végig a polgári törvénykönyvben a kormányzat.

(MTI)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crydog
2018. október 25. 23:17
Nem kellene összemosni a fogyatékkal élök táborát, mert föleg a nyugati világban már a diabétesz is lassan fogyatéknak számit. A szavazati jog megadása - gondolom szavazatszerzés reményében - egy súlyos értelmi fogyatékosnak aki gondoskodás nélkül szó szerint éhen halna, az azért elég kétségbeesett politikai lépésnek tünik. Az az értelmileg sérült akinek a napi életviteljéhez is komoly segítség kell, hogy hozhatna felelös döntéseket? Nagyon libsi trükk szaga van a dolognak.
Világpanoráma
2018. október 25. 23:11
Hat EU tagállam közös nyilatkozata a pozsonyi találkozón: https://vilagpanorama.hu/2018/10/25/a-negy-visegradi-orszag-horvatorszaggal-es-bulgariaval-kozos-nyilatkozata-a-pozsonyi-talalkozon/
Zsolt75
2018. október 25. 22:39
Akkor szüntessék meg a gondnokságot is. Ezek alapján mi indokolja, hogy ne?
péterx
2018. október 25. 20:59
Most akkor gyámság/gondnokság alatt vannak, mert nem képesek önálló életvitelre, vagy nincsenek gyámság/gondnokság alatt, de akkor meg minek ez a nagy csinnadrattával beharangozott döntés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!