Franco tábornok családja jogi lépéseket fontolgat a spanyol kormánnyal szemben

2018. augusztus 31. 07:54

Ha Pedro Sánchez baloldali kormánya nem mond le Francisco Franco holttestének exhumálásáról, a tábornok családja megteszi a szükséges jogi lépéseket – közölte a Francisco Franco alapítvány.

2018. augusztus 31. 07:54

Francisco Franco tábornok (1892-1975) családja szerint jogsértő a néhai spanyol vezető tervezett exhumálása – közölte az EFE spanyol hírügynökség csütörtökön.

Értesülése szerint Franco unokája által vezetett Francisco Franco alapítvány (FFNF) faxot küldött a spanyol kormánynak, amelyben közölte: amennyiben nem mond le az exhumálásról, a család megteszi a szükséges jogi lépéseket és minden rendelkezésre álló jogi lehetőségével élni fog. A család állásfoglalása egy nappal azelőtt került nyilvánosságra, hogy a kormány várhatóan elfogadja az exhumálási folyamat megindításáról szóló határozatot. 

Pedro Sánchez, a június elején hivatalba lépett szocialista kormányfő egyik első bejelentése volt, hogy el fogják távolítani a Caudillo földi maradványait a Madrid melletti Elesettek Völgyében lévő gigantikus mauzóleumból. Az erről szóló rendeletet múlt pénteki ülésén fogadta el a  kabinet arra hivatkozva, hogy a demokratikus Spanyolország 40. évfordulójának ünneplése nem egyeztethető össze egy olyan állami sírhellyel, ahol Francót dicsőítik.

A kormány által jóváhagyott rendeletet a spanyol parlamentnek is el kell fogadnia, amely várhatóan megtörténik a baloldali, illetve a katalán és baszk nacionalista pártok támogatásával, a konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt tartózkodása mellett.  

A jelenlegi spanyol kormány évtizedek óta húzódó belpolitikai és közéleti vitát kíván lezárni ezzel a lépésével.

(MTI)

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Netuddgi
2018. szeptember 01. 12:14
Kiteszik arról a helyről, amit a megbékélés szellemében tartottak meg. Kommunistákkal nem lehet békét kötni! Ez egyre többször beigazolódik.
balbako_
2018. szeptember 01. 09:12
Ezt a kommunista sakáltempót - a hullákat gyalázni - abba kéne hagyni a XXI. ik században.
Akitlosz
2018. augusztus 31. 18:09
Egy családnak nincsen esélye a hatalommal szemben. Pereskedni persze lehet, talán kaphatnak valami kártérítést, de azt nem tudják rákényszeríteni a hatalomra, hogy ne úgy rendezze át azt a helyet ahogyan akarja.
afterall33
2018. augusztus 31. 15:42
A zabszem-seggűek (minimum) Európa szerte gyártják a balhékat, hogy lecsaphassanak.Amíg nem késő...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!