A Vatikán volt nagykövete szerint Ferenc pápa tudott a szexuális visszaélésekről

2018. augusztus 27. 19:20

Tizenegy oldalas vádiratot írt a Vatikán volt washingtoni nagykövete, amelyben azt írja, hogy Ferenc pápa végsőkig védelmezte a szexuális zaklatással vádolt Theodore McCarricket.

2018. augusztus 27. 19:20

 

A Vatikán volt amerikai nagykövetségének munkatársa a denveri székhelyű Catholic News Agency című sajtóorgánumnak megerősítette, hogy Ferenc pápa tudott Theodore McCarrick volt washingtoni érsek szexuális visszaéléseiről. 

Carlo Maria Vigano érsek, a Vatikán volt washingtoni nagykövete vasárnap állt elő ezzel a váddal, de bizonyítékokkal nem szolgált. Hétfőn a katolikus világ híreivel foglalkozó Catholic News Agency szerkesztősége kereste meg Jean-Francois Lantheaume-ot, a nunciatúra volt első beosztottját, aki Franciaországban teljesít papi szolgálatot. Ő az információt megerősítette. 

A 2016-ban nyugállományba vonult Carlo Maria Vigano érsek korábban – 2011-től öt éven keresztül – a pápai állam nagykövete volt az Egyesült Államokban és a sajtóhoz eljuttatott közleményében állította, hogy a jelenlegi pápának is tudomása volt a visszaélésekről. Vigano érsek 11 oldalas dokumentumban részletezte, hogy érsekek és püspökök – több mint egy évtizeden keresztül – egyaránt tudtak a múlt hónapban lemondott McCarrick által elkövetett bűncselekményekről, sőt, 2009-ben és 2010-ben az akkori egyházfő, XVI. Benedek pápa büntető intézkedéseket szabott ki Theodore McCarrickre. McCarricknek XVI. Benedek megtiltotta állomáshelye elhagyását, valamint a nyilvánosság előtt mondott beszédeket. 

Carlo Maria Vigano szerint Ferenc pápa nem sokkal a megválasztása után, 2013-ban, visszavonta a washingtoni érsekre kirótt szankciókat. „Jóllehet, tudni lehetett, hogy McCarrick kompromittálódott, de a végsőkig védelmezte” – fogalmazott Vigano, aki lemondésra szólította fel a pápát.     A katolikus egyházfő a hét végén  közölte: a dokumentumban lévő állítások „magukért beszélnek”, az őt erről kérdező újságírókat pedig arra biztatta, hogy figyelmesen olvassák el a nyilatkozatot és vonják le maguknak a következtetéseket. 

Vigano érsek számos volt és jelenlegi katolikus egyházi tisztviselőt vádolt meg azzal, hogy eltussolták McCarrick ügyeit.

(MTI)

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2018. augusztus 28. 00:47
Azért ez a Vigano is tudja, mikor kell előállni a farbával, amikor már nyugdíjas. Pedig ha tudott a visszaélésekről korábban, akkor neki kellett volna feljelentést tennie, mert így bűnrészessé vált ő is, mint Ferenc pápa.
pemete jakab
2018. augusztus 28. 00:45
A katolikus egyházban annyi a szexuális visszaélés, hogy érdemes lenne bezárni ezt a boltot.
Bell & Sebastian
2018. augusztus 28. 00:04
Emanual Swedenborg (1688-1772) was a Swedish scientist and inventory who, at the age of 53, became a spiritualistic philosopher, theologian and mystic after he began to experience dreams and visions which he believed came from God. Swedenborg wrote that in 1743 he was dining in a private room when suddenly a figure appeared in the corner of the room warning him “Do not eat too much!”, the same figure later appeared in his dreams that night, revealed himself to be God, and said that He would guide Swedenborg to write the true spiritual meaning of the Bible, and opened the spiritual world to him. He kept a journal of his dreams which was published in 1859, and also published many theological works including “Heaven and Hell”, “Apocalypse Revealed”, “Interaction of the Soul and the Body”, “Earths in the Universe” and “Divine Love and Wisdom”. Swedenborg died on March 29th, 1772, in London. His friend Arvid Ferelius, a pastor of the Swedish Church, asked Swedenborg on his deathbed whether he would like to recant his theologies. Raising himself up on his bed Swedenborg replied, “As truly as you see me before your eyes, so true is everything that I have written; and I could have said more had it been permitted. When you enter eternity you will see everything, and then you and I shall have much to talk about.”
Csomorkany
2018. augusztus 27. 22:09
Itt nagyon össze vannak mosva dolgok, talán nem véletlenül. Az Úr 2018. évében az derült ki, hogy ez a gazember érsek egy 11 éves ministránsfiúval buzult 50 évvel ezelőtt. Ez hatóságilag üldözendő, a hatóság elvégezte a dolgát, bizonyítékokkal támasztott alá egy sor másik állítást is. Amit a korábbi években a nunciatúrán és egyes püspökségeken tudni lehetett, az pletyka-szint volt, és hatósági kivizsgálása lehetetlen. Ugyanis két felnőtt személy közötti homoszexuális aktus akkor sem törvénytelen, ha az egyik felnőtt érsek, a másik pedig (felnőtt) szeminarista. Jó, nem mondom, hogy a munkahelyi zaklatás témáját nem lehet ráhúzni, de ez akkor is magánvádas, nem hivatalból üldözendő. Ha tehát nem akadt egy szeminarista, aki jegyzőkönyvileg vállalta volna, hogy őt bizony zaklatta az érsek, akkor az érsek ellen nem volt mit tenni. A nuncius és elvbarátai ezt mossák össze. Amit a Vatikán tagad az az, hogy a nuncius jelentette volna, hogy az érsek kiskorúakkal is lovacskázott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!