Lombikhúst ehetünk néhány éven belül

2018. július 18. 11:19

Éttermekben is felszolgálhatják három éven belül a lombikhúst.

2018. július 18. 11:19

Három éven belül már éttermekben is felhasználják a mesterségesen, laboratóriumi körülmények között előállított húst – jelentette be kedden az a dán vállalat, amely öt éve a világ első olyan hamburgerét mutatta be, amelyhez a húst laboratóriumban hozták létre.

A Mosa Meat cégnek sikerült összegyűjtenie a fejlesztéshez 7,5 millió eurót (2,4 milliárd forintot). A két fő befektető a német M Ventures és a svájci központú európai húsfeldolgozó cég, a Bell Food Group volt. 

A Mosa Meat 2021-től tervezi első termékei – főleg a burgerekhez való marhahús – piacra dobását. Az ipari méretű termelés beindulását 2-3 évvel későbbre időzítik. Számításaik szerint akkor egy dollárba (277 forintba) kerül majd egy átlagos hamburgerpogácsa.

Környezetvédők szerint a világ egyre növekvő húsigényét nem lehet fenntarthatóan kielégíteni, mivel a marha-, sertés- és baromfihús előállítása sokkal nagyobb forrásokat igényel, mint a növényi alapú fehérjéké. A marhák ráadásul nagy mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Az előállító szerint az nagy kihívás, hogy lombikhús kinézetre, érzésre és ízre is hasonlítson a valódi húshoz. A Mosa Meat a lombikeljáráshoz élő állatból vett kisebb sejtcsoportok mintáit használja. A sejteket laboratóriumban táplálják, hogy normális izomszövetté fejlődjenek. A vállalat - állítása szerint - egyetlen mintavétel sejtjeiből akár 80 ezer hamburgerhez való húst képes előállítani.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hurka
2018. július 19. 07:04
Jobb ha tudjátok, már most is lombikhús eszünk, a jó kis műtrágyázott, vegyszerezett , génmanipulált takarmányt megeszik a mesterséges fénnyel, antibiotikummal nevelt csirkék, malacok és marhák. Mi meg megesszük ezeket, de még lesz ennél is rosszabb, az igazi lombikhús.
Negue
2018. július 18. 19:06
Hát nem tudom....aztán esetleg hány év múlva derül ki, hogy az emberi szervezet, hogyan reagál rá? Mindenesetre gusztusosabb, mint a szintén a "jövő táplálékaként" emlegetett rovarok, és hernyók, kukacok. Brrrrr....
Akitlosz
2018. július 18. 17:12
"Környezetvédők szerint A marhák ráadásul nagy mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez." A környezetvédők talán nem finganak? Tiltsák be az ilyen környezetvédőket, mert hozzájárulnak a globális felmelegedéshez és az elmebaj terjedéséhez!
Vakfolt
2018. július 18. 14:27
Lombikhúst a gendersemleges környezetvédőknek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!