Határon túli szervezetek: Juncker kérjen bocsánatot Marx miatt

2018. május 10. 19:56

Bocsánatkérésre szólítják fel határon túli magyar civil szervezetek Junckert a Marx születése évfordulóján mondott beszéde miatt.

2018. május 10. 19:56

Bocsánatkérésre szólítják fel romániai civil szervezetek Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét azért, mert május 4-én a németországi Trierben beszédet mondott Karl Marx születése kétszázadik évfordulóján. 

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közös nyilatkozat szerint „az Európai Unió magas rangú képviselőjének a részvétele a kommunista bűnök egyik ihletőjére való tisztelgő emlékezésen önmagában is elítélendő, hiszen Marx éppenséggel azokra az értékekre hányt fittyet, amelyek az EU építményének fundamentumául szolgálnak”.

Azt is elítélték, hogy Jean-Claude Juncker olyan filozófusnak nevezte Karl Marxot, akinek az elméletei nem ítélhetők el csupán azért, mert később rosszul ültették azokat a gyakorlatba. „Annak a doktrínának ilyetén való értelmezése, amely hitvallásul szolgált a gyilkos kommunista rezsimeknek egy évszázadon át, az összes földrész több tucat országában, sérti a kommunizmus áldozatainak emlékét, relativizálja szenvedéseiket, szerte a világon” – áll a nyilatkozatban.

Az aláíró szervezetek emlékeztettek arra, hogy az utóbbi két évtizedben nemzetközi szervezetek egész sora ítélte el a kommunizmust és a marxista ideológia nevében elkövetett bűnöket. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése 2006 januárjában, az Európai Parlament 2009 áprilisában és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlése 2009 júliusában elfogadott határozataikban elítélték a kommunizmust. 2008. június 3-án Prágában kiadták „Az európai lelkiismeret és a kommunizmus” című nyilatkozatot, amelyet mások mellett Vacláv Havel Csehország és Joachim Gauck Németország volt köztársasági elnöke is aláírt.

Úgy véljük, hogy az Európai Bizottság elnökének becsületbeli kötelessége, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjen ezért a politikai és erkölcsi eltévelyedéséért – áll a nyilatkozatban, amelyet a Temesvár Társaság, a Társadalmi Párbeszéd Csoport, a bukaresti 1989. December 21 Egyesület, a Baragánba Deportáltak Egyesülete, és az 1989-es Temesvári Emlékbizottság ír alá.

Tőkés László, a temesvári emlékbizottság elnöke egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón is említést tett a tiltakozásról. Mit várjunk a mi öreg kommunistáinktól, ha Nyugat-Európában dicsőítik Marxot – jelentette ki az EP-képviselő.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2018. május 11. 04:50
Nem fog bocsánatot kérni, ezért írni kell neki. Eu-s elérhetősége címere írjunk sokan.
Box Hill
2018. május 10. 20:22
Marx levele Pável Vasziljevics Annenkovnak 1846. december 28-án: „Következésképpen, a rabszolga kereskedelem előtt, a gyarmatok igen kevés terméküket küldték az Óvilágba, és nem változtatták meg a világot észrevehetően. Ezért a rabszolgaság egy kimagasló fontosságú kereskedelmi kategória. A rabszolgaság nélkül Észak-Amerika, a leghaladóbb ország, csak egy tekintélyelvű ország lenne. Ha Észak-Amerikát letöröljük a térképről csak anarchiát kapunk, valamint a kereskedelem és a modern civilizáció teljes elhalását. Viszont a rabszolgaság eltörlésével magát Amerikát törölnénk le a térképről.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!