Leállt az amerikai kormány

2018. január 20. 08:48

A demokraták a fiatal illegális bevándorlókat védő DACA-program folytatásához kötötték a kormányzat működéséról szóló költségvetés elfogadását, Donald Trump ezt elutasította. A szenátus péntekig nem szavazta meg a törvényt, így a kormányzati hivatalok leállása éjfélkor elvben megkezdődött.

2018. január 20. 08:48

Mivel péntekig nem sikerült megállapodnia a demokratáknak és a republikánusoknak a kormányzat működéséről szükséges költségvetésről, éjfélkor elvben leállt az amerikai kormányzat. A Fehér Ház szerint a demokraták azzal, hogy a gyerekkorukban az Egyesült Államokba hozott illegális bevándorlókat védő DACA-program folytatásához kötötték a költségvetés elfogadását, törvénytisztelő állampolgárokat ejtettek túszul.

Délután egyeztetett Trump és Schumer

A kongresszusnak helyi idő szerint péntek éjfélig kellett elfogadnia a költségvetést. A képviselőház csütörtökön este 230:197 arányban már megszavazta, ám a republikánus többségű szenátusban nem jutottak dűlőre a politikusok. Mivel John McCain arizonai republikánus szenátor a betegsége miatt nem tartózkodott Washingtonban, három republikánus szenátor pedig ódzkodott a törvényjavaslat jelenlegi formájának megszavazásától, ezért a republikánusoknak szükségük volt demokrata párti voksra is a sikeres szavazáshoz.

Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója péntek délelőtti sajtóértekezletén 50-60 százalékosra valószínűsítette, hogy a szenátusi szavazás eredménytelen marad, és a kormányzati hivatalok jó része leáll. „De számolunk a leállással” – tette hozzá.  Mulvaney az előző elnököt okolta, mondván Barack Obama a kormányzati munka leállásával történő fenyegetést „fegyverként” használta a költségvetésről folyó tárgyalások alkalmával, és egyáltalán nem ösztönözte a kormányhivatalokat és kormányzati szerveket a takarékosságra, s általában a visszafogott költségvetésre.

A kormányzat működéséhez szükséges költségvetés vitája és a kormányhivatalok esetleges leállása miatt Donald Trump amerikai elnök pénteken nem utazott Floridába az üdülőkomplexumába, hanem a hétvégén Washingtonban marad. Az elnök Twitter-bejegyzésében – utalva az idén ősszel tartandó, úgynevezett félidős választásokra – azt írta: ha leáll a kormányzat, „több republikánus győzelemre lesz szükségünk 2018-ban!”. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi csoportjának vezetője, aki jelenleg a Demokrata Párt legbefolyásosabb politikusa is, Donald Trump kérésére helyi idő szerint a kora délutáni órákban a Fehér Házban egyeztetett a szavazásról. Megfigyelők szerint ez annak volt a jele is, hogy az elnök mindenképpen megegyezésre törekedett a demokratákkal.

Trump nem kért a DACA-kompromisszumból

A szenátus azonban végül nem szavazta meg az előírt éjféli határidőig a kormányzati hivatalok és ügynökségek munkájának finanszírozását biztosító törvényt. A szenátorok éjfél után is próbáltak még tárgyalni és egyeztetni, de Mitch McConnell, a republikánus frakció vezetője a pódiumhoz lépett, és hivatalosan bejelentette a szavazás kudarcát. A szenátus 50:49 arányban utasította el a törvényjavaslatot. McConnell a demokratákat okolta a kudarcért, „cinikus döntésnek” minősítette a demokrata politikusok voksait, válaszában azonban Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok csoportjának vezetője megjegyezte, hogy republikánusok is voksoltak a törvény ellen. 

A Fehér Ház szintén a demokratákat tette felelőssé: a demokraták „törvénytisztelő állampolgárokat ejtettek túszul meggondolatlan követeléseikkel” – szögezte le közleményében Sarah Huckabee Sanders szóvivő. Hozzátette: a demokraták „a politikát helyezték a nemzetbiztonságunk, a katonacsaládjaink, a hátrányos helyzetű gyerekek és országunk azon képessége elé, hogy minden amerikait egyformán szolgálhassunk”. 

A demokraták ahhoz kötötték az igenlő voksot, hogy a törvény foglalja magában az illegális bevándorló szüleikkel gyermekként az Egyesült Államokba érkezett és itt felnőtt mintegy 700-800 ezer fiatalt védő DACA-program folytatását, ezt azonban a republikánus politikusok visszautasították. A közvetlenül a szavazási kudarc után a szenátusban mondott rövid beszédében Schumer azt mondta, hogy a Fehér Házban folytatott megbeszéléseiken Donald Trump elnök kihátrált egy kétpárti kompromisszumos megoldásból, amelynek az lett volna a lényege, hogy a DACA-program folytatásáért cserében a demokraták megszavazták volna az amerikai-mexikói határra tervezett fal építésének finanszírozását. A voksoláskor öt demokrata párti politikus a republikánusokkal együtt szavazott, öt republikánus pedig a törvényjavaslat ellen foglalt állást. A republikánusok a kormányzati munka finanszírozásának hosszú távú megoldását szeretnék elérni. Mitch McConnell a jövő hét elejére új törvényjavaslatot ígért. 

A kormányzati hivatalok elvi leállása éjfélkor megkezdődött, és ez egybeesik Donald Trump elnöki beiktatásának egyéves évfordulójával. Legutóbb 2013-ban fordult elő, hogy finanszírozás híján a kormányzati hivatalok és ügynökségek leálltak. Akkor ez tizenhat napig tartott.

(MTI)

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phötön
2018. január 22. 21:27
Hehe... Nem állt le, újraindult, Trump győzött.
Volo
2018. január 20. 15:42
A gyengébbek, azaz a ballibek, és ballikosok ( néhai jobbikosok!) részére: Itt is, nem a MENEKÜLTEK-ről van szó, hanem az ILLEGÁLIS MENEKÜLTEK-ről! Alkalmi süketek! illegális menekültek! Orbán is, a Fidesz is azt mondta, az elmúlt években: az illegális menekültek! Értitek nagyon gyenge felfogásúnak mutatkozó bizonyos szavakat elfeledő egyedek! Továbbra is az illegális... ami kint marad a kerítésen túl!
robag
2018. január 20. 15:38
Röhej az-az ország ami így működik.
Phötön
2018. január 20. 12:33
Erre a Schumerre csak rá kell nézni, és máris tudja az ember, kivel áll szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!