Megszavazták az új izraeli rendőrségi törvényt, az ellenzék tiltakozik

2017. december 28. 12:51

Az izraeli parlament, a Knesszet csütörtökön megszavazta a rendőrség jogait korlátozó törvényt.

2017. december 28. 12:51

Csütörtökön elfogadta a Knesszet az „ajánlási törvényt”, amely szerint az izraeli nyomozó hatóságok ezentúl nem hozhatják nyilvánosságra a közszereplők ügyének lezárásakor, hogy sikerült-e elég bizonyítékot gyűjteniük a megalapozott gyanú alátámasztására és a vádemeléshez.

A zsidó állam törvényhozói három napon át tartó kiélezett vita után 59-54 arányban fogadták el a vitatott törvénymódosítást. A rendőrség eddig az akták lezárásakor és a vádhatóságnak történő átadásukkor nyilvánosságra hozhatta, hogy elégségesnek látja-e az általa megszerzett bizonyítékokat a vádemeléshez, ezentúl viszont csak akkor jelenthetik be álláspontjukat, ha arra külön engedélyt kapnak a főügyésztől. 
    
Az új törvény nem vonatkozik a már megkezdett nyomozásokra, így a Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen korrupció gyanújával folyó, heteken belül lezárandó két vizsgálatra sem, de nem egyértelmű, hogy alkalmazni kívánják-e olyan, már megindított nyomozásokban, amelyekben a kiszivárgott hírek szerint a rendőrség szintén kihallgatná a kormányfőt. Ilyen a Bezeq telekommunikációs társaság kormányzati korrupciós ügye vagy a tengeralattjárók és fregattok korrupt katonai közbeszerzése.
    
Az ellenzéki centrista Jes Atíd (Van Jövő) nevű párt bejelentette, hogy jogorvoslatért fordul a legfőbb bírói fórumhoz a törvénymódosítással szemben, de a katonai rádió híradása szerint egy, a kormányzat átláthatóságáért küzdő civil szervezet őket megelőzve már csütörtök reggel az alkotmánybíróságként is működő legmagasabb bírói testülethez fordult, hogy a bírók érvénytelenítsék a szerintük alkotmányellenes új jogszabályt. Csütörtökön már összesen három beadvány született az ügyben. 
    
„Ha győzünk a választáson, eltöröljük az ajánlási törvényt, az előválasztási törvényt, a vonatok szombati karbantartását korlátozó törvényt, és a szombati nyitva tartást korlátozó szupermarket-törvényt is, mert ezek a törvények antidemokratikusak és megalázók Izraelre nézve” – jelentette ki a vita során a Kneszetben Jaír Lapid, a Jes Atíd elnöke.
    
„Ez a koalíció egyik legkorruptabb törvénye. Bűnben született, személyre szóló törvénykezés, melynek egyetlen célja a miniszterelnök védelme az ellene folyó nyomozásban” – közölte a Jes Atíd egyik képviselője a Jediót Ahronót című újsággal csütörtökön. Kiemelte: „A törvény célja a főügyész és a rendőrség megfélemlítése, sérti a polgárok választott képviselőibe vetett bizalmát, és a polgárok megkülönböztetésével aláássa a törvény előtti egyenlőséget”.
    
Előzőleg a parlamenti ellenzék három napig obstrukcióval próbálta ellehetetleníteni a törvény elfogadását, mert az szerintük csakis arra szolgál, hogy Benjamin Netanjahut megvédje a későbbi, például a Bezeq vagy a tengeralattjárók ügyében folytatandó nyomozások lezárásakor.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2017. december 28. 13:36
Zavaros ez. Ha a jelenlegi nyomozásra nem vonatkozik, akkor miért jó Netanjahunak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!