Felrobbantottak egy lengyel turistabuszt Ukrajnában

2017. december 11. 10:59

Ismeretlenek felrobbantottak egy lembergi szálloda előtt leparkolt lengyel turistabuszt – közölte vasárnap az Unian ukrán hírügynökség. Kijev elítéli az incidenst.

2017. december 11. 10:59

Ismeretlen tettesek vasárnap robbanószerkezetet hoztak működésbe egy szálloda előtt leparkolt lengyel turistabusz alatt az ukrajnai Lemberg (Lviv) városában. A busszal 23 lengyel turista érkezett Ukrajnába. A robbanás pillanatában a senki sem tartózkodott járműben, a detonáció azonban megrongálta buszt. Az ukrán hatóságok vizsgálatot indítottak a tettesek felderítésére.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter elítélte az incidenst – közölte vasárnap az Unian ukrán hírügynökség. Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a támadást Andrzej Duda lengyel elnök e hétre tervezett ukrajnai látogatására időzítették. Az ukrán külügyminiszter úgy véli, az elkövetők a robbantással viszályt akarnak szítani Ukrajna és Lengyelország között. A lengyel külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki a történtek miatt.

A két ország között hónapok óta feszült a viszony. Lengyelország és Ukrajna ellentéteinek homlokterében a XX. századi történelem egyes epizódjainak eltérő megítélése áll. Kijev idén áprilisban hátráltatta az ukrajnai lengyel tömegsírok feltárását, miután a délkelet-lengyelországi Hruszowicében lebontották az Ukrán Felkelő Hadsereg 1994-ben – a lengyel hatóságok szerint jogellenesen – emelt emlékművét. A lengyel fél az ukránok által 1943 nyarán elkövetett, több mint százezer lengyel áldozattal járó volhíniai (Voliny) mészárlás áldozatainak nyughelyeit tárná fel.

Varsóban komoly felzúdulást váltott ki, hogy Volodimir Vjatrovics, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője szerint a törvénytelenül létesítették Kijev melletti Bikovnya faluban lévő lengyel sírkertet. Bikovnyában közel 3500 lengyel nyugszik, akiket a katyńi mészárlás ún. ukrajnai listáján tartanak számon. Mint ismeretes, 1940 tavaszán és nyarán a szovjet belügyi népbiztosság (NKVD) egységei legalább 22 ezer lengyel hadifoglyot – tiszti és sorállományú katonákat – mészároltak le Harkov, Katyń és Szmolenszk környékén.

A lengyel és az ukrán elnök tanácsadói november közepén tartott krakkói eszmecseréjükön előzetes egyezségre jutottak a második világháborús ukrajnai lengyel tömegsírok feltárását illetően.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2017. december 11. 13:08
Természetesen Putyin keze van a dologban. Csak az ő érdeke mérgezni a történelmi lengyel-ukrán barátságot.
robag
2017. december 11. 13:04
Jó, hogy nem voltak a buszon!
3M..
2017. december 11. 12:37
A 2011-es lengyel terv. http://static.origos.hu/s/img/i/1403/20140324ukrajna-felosztasa-egy-lengyel-televizio.jpg Szebb Jövőt!
Kiebra
2017. december 11. 12:36
"Kijev elítéli az incidenst" Még képesek ilyen gesztusokra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!