Kire szavaznak az osztrákok? Megkérdeztük tőlük.

2017. október 15. 09:22

Szociális szocdemek? Lendületes Néppárt? Idegenektől idegenkedő Szabadságpárt? Világbékés Zöldek vagy pénzspórolós NEOS? Minden nagyobb párt támogatójába beleszaladtunk Bécs és a burgenlandi Neusiedl (Nezsider) utcáin. Az osztrák utca emberét faggattuk a vasárnapi választásról és az osztrák politikáról.

2017. október 15. 09:22

A vasárnap tartandó osztrák szövetségi parlamenti választás előtt az utolsó közvélemény-kutatások elmúlt 15 napos átlaga szerint 33,3 százalékon áll a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), a most kormányzó koalíció kisebbik pártja.

Az új lendületet kapott pártot a 31 éves külügyminiszter, Sebastian Kurz vezeti: jelen állás szerint ő kap majd felkérést a kormányalakításra. A Néppárt korábbi vezetőinél karakteresebb és keményvonalasabb konzervatív politikát képviselő Kurz korábban többször és határozottan kiállt a magyar kormány nemzetközi politikája mellett.

Az ellenzéki, radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) áll a második helyen 26 százalékkal. A pártot jó ideje Heinz-Christian Strache, a fogtechnikusból lett politikus vezeti.

A 2006 óta működő nagykoalíció nagyobbik pártja, a szocdemek (SPÖ) a harmadik helyre szorultak 24 százalékkal. A szocdemek élén Christian Kern jelenlegi kancellár áll, vele futottak neki az idei választásnak is.

A 4 százalékos parlamenti küszöböt megugorhatja a liberális NEOS (5,1%), a Zöldek (4,9%) és a zöldpártból kivált Peter Pilz listája (4,6%). A Zöldek korábban 10 százalék fölötti támogatottságát gyakorlatilag megfelezte Pilz.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2017. október 15. 19:41
Ami feltűnő: a megszólított fiatalok és idősek hihetetlenül értelmesen érveltek (párthovatartozástól függetlenül!), viszont a legtöbb középkorú még mindig hisz inkább a liberális propagandának, mint a saját szemének, a kötelező "mantrát" nyomja és nem lát előbbre az orránál! Amúgy jó anyag, köszönet érte!
ÁlcanélküliÜrügymutyiszter
2017. október 15. 19:14
2:37 : Megkurznám
Akitlosz
2017. október 15. 17:52
Az osztrákokban az a jó, hogy szépen beszélnek németül. Németországban ez nincsen mindenhol így.
Qsza
2017. október 15. 17:47
Na, a hvg.hu szakértő úságírói nagyon otthon vannak az ausztriai Brandenburg tartomány ügyeiben: "Amikor 2000-ben megalakult az ÖVP-FPÖ-kormány, az Európai Unió szankciókat vezetett be. Erre idén kevés esély van, hiszen az FPÖ azóta tartományi szinten sok helyen hatalmon van, Brandenburgban például a szociáldemokratákkal szövetségben."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!