Labancia

Jobboldali győzelem várható Ausztriában

2017. október 13. 12:25

A vasárnapi szövetségi parlamenti választás előtt a konzervatív Néppárt áll győzelemre, mögöttük a radikális Szabadságpárttal és a harmadik helyre szorult, eddig vezető kormánypárt szociáldemokratákkal. Jelen állás szerint a 31 éves külügyminiszter, Sebastian Kurz lehet Ausztria következő kancellárja.

A vasárnap tartandó osztrák szövetségi parlamenti választás előtt az utolsó közvélemény-kutatások elmúlt 15 napos átlaga szerint 33,3 százalékon áll a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), a most kormányzó koalíció kisebbik pártja.

Az új lendületet kapott pártot a 31 éves külügyminiszter, Sebastian Kurz vezeti: jelen állás szerint ő kap majd felkérést a kormányalakításra. A Néppárt korábbi vezetőinél karakteresebb és keményvonalasabb konzervatív politikát képviselő Kurz korábban többször és határozottan kiállt a magyar kormány nemzetközi politikája mellett.

Az ellenzéki, radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) áll a második helyen 26 százalékkal. A pártot jó ideje Heinz-Christian Strache, a fogtechnikusból lett politikus vezeti.

A 2006 óta működő nagykoalíció nagyobbik pártja, a szocdemek (SPÖ) a harmadik helyre szorultak 24 százalékkal. A szocdemek élén Christian Kern jelenlegi kancellár áll, vele futottak neki az idei választásnak is.

A 4 százalékos parlamenti küszöböt megugorhatja a liberális NEOS (5,1%), a Zöldek (4,9%) és a zöldpártból kivált Peter Pilz listája (4,6%). A Zöldek korábban 10 százalék fölötti támogatottságát gyakorlatilag megfelezte Pilz.

A választások előtti hetekben egész botránysorozat sújtja a kormányzó szocdemeket, ami az utolsó pillanatokban tovább gyengítheti a pártot. 

A szövevényes Silberstein-ügyről szóló cikkünket itt olvashatják.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/119144