Kína utód nélkül: Mao Ce-tung nyomába lép Hszi Csin-ping pártfőtitkár?

2017. október 25. 09:03

A szokásokkal ellentétben nem jelölt ki olyan utódot Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára annak kongresszusán, aki öt év múlva átvenné tőle a kormányzást, ráadásul belefoglalták nevét és gondolatait az alkotmányba – írja a BBC.

2017. október 25. 09:03

Kinevezte a Kínai Kommunista Párt kongresszusa a párt új vezetését, de Hszi Csin-ping párttitkár lehetséges utódainak személye homályban maradt – írja a BBC

A Kínai Kommunista Párt október 19-én kezdődött XIX. Kongresszusa volt hivatott megválasztani a párt vezető testületének, a Politikai Bizottság Állandó Bizottságának hét tagját. 

A hét tagból eddigi tagból csak kettő maradt a helyén, maga főtitkár és Li Ko-csiang kormányfő. 

Az előző ötéves ciklusban példátlan hatalomkoncentrációt végrehajtó Hszinek a hagyományok szerint most kellett volna bejuttatnia utódját a testületbe, és öt év múlva, két ciklus után át kellene adnia a hatalmat neki. Ez azonban nem történt meg. 

Hszinek két protezsáltja is van, Csen Mi-ner és Hu Csun-hua, akik mindketten ötvenes éveikben járnak, azaz fiataloknak számítanak – de egyikük sem került be a bizottságba, amiben mindenki hatvan felett jár. Az is lehet, hogy Hszi 2022 után is kormányozni szeretne.

A kongresszus mindenesetre belefoglalta Hszi nevét és gondolatait az alkotmányba, ami utoljára Mao Ce-tunggal történt meg. 

Hszi öt éve harcot hirdetett a korrupció ellen, sok átalakítást hajtott végre a pártban, és Mao óta nem látott hatalomkoncentrációt hajtott végre.

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2017. október 25. 12:50
Na hibbant ballibek! Lehet ajvékolni Kína ellen. Itthon meg lehet kussolni. Hol vagyunk még attól, hogy Viktor neve az Alkotmányba lenne foglalva...
Gyéressy Károly
2017. október 25. 10:04
Röhejes ez a kommunista monarchia és a kapitalizmus együtt.
Selamat
2017. október 25. 09:55
Ahogy láttuk sk szemeinkkel, Kínában, főleg annak keleti partvidéken, határozottan elszabadult a kapitalizmus. Láthatóan ennek kézbentartására erősíti magát a komcsi vezetés. De veszek ez csak erődemonstráció lesz, a sikerük egyáltalán nem garantált, mert a (rend)fenntartásuban dolgozók már rég elvesztették hitüket, s az anyagi biztonságukat is. Inkább beállnak messze jobban fizető őrző-védőnek, bárhova. Ezzel együtt nagyon érdekes időszak következik, főleg az észak-koreaiakkal a közelükben.
11ambrus11
2017. október 25. 09:33
A diktatúra az diktatúra, a propaganda meg propaganda, a mandiner meg propaganda, nézzétek csak: http://index.hu/velemeny/2017/10/25/a_propagandamunkasok_a_hatalom_reszei/ Ennyi vagy, Rajcsányi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!