Újabb szankciók várhatnak Észak-Koreára

2017. szeptember 09. 10:20

Amerika kérésére újabb Észak-Korea elleni szankciókról szavaz hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Washington erős lobbizásba kezdett az erős szankciók bevezetéséért, de sajtóértesülések szerint nem kizárt, hogy Kína és Oroszország megvétózza azokat.

2017. szeptember 09. 10:20

Amerikai kérésre hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa ismét szankciókról szavaz Észak-Korea ellen. Washington már a hét közepén jelezte, hogy újabb és a korábbiaknál jóval erőteljesebb szankciókat szeretne Észak-Korea ellen, pénteken pedig hivatalosan is kérte a BT-szavazást.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a héten „a lehető legerőteljesebb” szankciókat sürgette a világszervezetben Phenjan ellen. Ezután Washington a BT-ben újabb határozattervezetet köröztetett, amelyben olajembargót, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető javainak befagyasztását, az észak-koreai textilexport embargóját és az észak-koreai vendégmunkásoknak történő kifizetések visszatartását követeli.

Sajtóértesülések szerint ENSZ-diplomaták nem zárják ki, hogy Kína és Oroszország megvétózza az újabb határozattervezetet, mindenesetre Washington erőteljes lobbizásba fogott a BT-tagok között az elfogadás érdekében.

Vaszilij Nebenzia, Oroszország állandó ENSZ-képviselője egyelőre azt hangoztatta, hogy a hétfői szavazás „még korai”. Liu Csie-ji, Kína ENSZ-nagykövete megszakította látogatását az Afrikai Unió központjában, az etiópiai Addisz-Abebában, és visszatért az ENSZ székhelyére, New Yorkba. Matthew Rycroft, az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete már csütörtökön este támogatásáról biztosította az amerikai határozattervezetet, amelynek célja az, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse Phenjant.

A Fox News hírcsatorna pénteken arról adott hírt, hogy Észak-Korea - a KCNA állami hírügynökség révén – Nikki Haley ENSZ-nagykövetet "politikai prostituáltnak" nevezte. „Vigyáznia kellene a nyelvére, még akkor is, ha valószínűleg bolond. Az amerikai adminisztráció drágán megfizet majd Észak-Korea pocskondiázásáért” – idézte az észak-koreai állami hírügynökséget a Fox News.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krotak
2017. szeptember 09. 12:18
Szankciók... Ezrek halnak meg, pedig életben maradhatnának egy injekciónak, vagy egy doboz gyógyszernek köszönhetően. Szankciók... Tízezrek halnak meg, pedig életben maradhatnának napi egy marék rizsnek köszönhetően. A diktatúra marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!