Trump főtanácsadója: Ha háború lesz, tízmillió szöuli halhat meg harminc perc alatt

2017. augusztus 17. 07:55

Az észak-koreai fenyegetésre nem létezhet katonai válasz, mert amennyiben kitörne a háború, akkor Szöul tízmillió lakosa már az első harminc percben meghalna – mondta Steve Bannon, az amerikai elnök stratégiai főtanácsadója.

2017. augusztus 17. 07:55

„Amíg valaki meg nem oldja nekem az egyenletnek azt a felét, miszerint ha háború lesz, akkor Szöul tízmillió lakosa hagyományos fegyverektől meghal az első 30 percben, addig nincs miről beszélni” – jelentette ki Steve Bannon, az amerikai elnök stratégiai főtanácsadója. A tanácsadó ezzel elismerte, hogy az észak-koreai fenyegetésre nem létezhet katonai válasz. Bannon a The American Prospect című, negyedévente megjelenő liberális magazin alapító-főszerkesztőjével beszélgetve fejtette ki álláspontját, amelyet a folyóirat szerdán este tett közzé internetes portálján. 

Szerinte talán lehetne valamilyen megállapodást kötni Kínával, és ez alapján Peking érhetné el, hogy befagyasszák az észak-koreai nukleáris programot, és a befagyasztást folyamatosan ellenőriznék. Ebben az esetben az Egyesült Államok kivonhatná csapatait a Koreai-félszigetről. De ennek a megállapodásnak az esélye nagyon halvány – mondta. Tekintve, hogy Kína nem fog sokkal több követ megmozgatni Észak-Koreával kapcsolatban, mint eddig, és a megsemmisüléssel való kölcsönös fenyegetettség logikája kényszerít önmérsékletre minden felet, Bannon nem látja akadályát annak, hogy az Egyesült Államok ne alkalmazzon szigorú kereskedelmi szankciókat Kína ellen.

Donald Trump stratégiai főtanácsadója szerint ugyanis az Egyesült Államok „kereskedelmi háborúban áll” Pekinggel, és „agresszív kereskedelempolitikai lépéséket” jósolt, ámbár nem fejtette ki ezek mibenlétét. „Egyikünké lesz a hegemónia az elkövetkező 25-30 évben, és ha mi az eddigi utat követjük, akkor az övék lesz” – mondta. Álláspontja szerint „a Kínával folytatott gazdasági háborún áll vagy bukik minden", és az amerikai kormánynak "mániákusan erre kell összpontosítania”. „De lenyomjuk őket” – szögezte le –, különben „ők taposnak el bennünket” – mondta, bár elismerte, hogy ezt az álláspontját a Fehér Házban nem osztják, sőt az Országos Gazdasági Tanács igazgatója, Gary Cohn kifejezetten ellenzi a nézeteit. „Napi csatákat kell folytatnom, ott van a pénzügyminiszter és Gary Cohn és a Goldman Sachs lobbistái” – mondta. 

Beszélt arról is, hogy a külügyminisztérium személyzeti politikáját hogyan kívánja befolyásolni. Éppen azon dolgozik, hogy a Kelet-Ázsiáért és a csendes-óceáni térségért felelős ügyvezető külügyi államtitkárt eltávolíttassa, és a külügybe általában is „héja”, vagyis radikális nézeteket valló munkatársakat vetessen fel. 

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2017. augusztus 18. 06:22
Hirosima és Nagaszaki megmutatta, hogy az USA-nak mennyire fontosak a gyermekek és a nők. A civil áldozatok száma csak akkor érdekes, ha azt Hitlerhez, vagy Sztálinhoz lehet kapcsolni. Lehet, hogy a két említett városban több ember veszett oda, mint a sokat emlegetett holokauszt során? Látható, hogy a nagy pontosságú és célkövető rendszerek, csak egyes emberek és alkalmi célok levadászására szolgálnak.
skandar
2017. augusztus 17. 13:48
Gondolom, hogy ezért akarnának békülni az Oroszokkal: kellenek a barátok Kína ellen.
KannibálTatárÚr
2017. augusztus 17. 09:58
..."Bannon nem látja akadályát annak, hogy az Egyesült Államok ne alkalmazzon szigorú kereskedelmi szankciókat Kína ellen." Erről olvastam egy cikket. Az EÁ közszükségleteit Kína biztosítja. Igen olcsó áron. Ha az EÁ kereskedelmi háborút indít, megszünik Kínából a behozatal. Otthon kell előállítani ezeket a termékeket. Csakhogy van egy igencsak megkerülhetetlen akadály: az ár. Az említett cikk nem kevesebb, mint 15-szörösére teszi az Amerikában előállított termékek árát, mint a kínai ár. Így eladhatatlen lesz. És még szó sem volt a gyártás lehetőségeiről. Ugyanis új gyárakat, üzemeket kellene építeni amihez pénz és - megfelelő tudású munkavégző kell. Amerikában néhány hónap alatt szinte mindenből hiány lenne, legalábbis közszükségleti szinten. Egy országban lehet törvényeket hozni, ami a munkavégzőket diszkriminálja. Nemzetközi összefüggésekben azonban nagyon visszaüthet. Egyébként Kína már rég kidolgozott távlati tervei szerint Kína 2020 után fokozatosan áttér a hazai fogyasztás elsődlegességére. Nos, erre elsősorban az EÁ fizethet rá, mert Kína nem fogja biztosítani az EÁ szükségleteit.
gabor7th
2017. augusztus 17. 09:58
Vagyis Kim nyert, építheti az atomrakétákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!