Tizenöt hónapot kapott a barátját öngyilkosságra buzdító lány

2017. augusztus 04. 09:22

„Akaszd fel magad, ugorj le egy épületről, szúrd le magad, nem tudom, annyi lehetőség van” – ilyen üzenetekkel vette rá egy amerikai lány a 18 éves barátját az öngyilkosságra. A bartánő most tizenöt hónap börtönbüntetést kapott.

2017. augusztus 04. 09:22

Tizenöt hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek az Egyesült Államokban egy fiatal nőt, mert öngyilkosságra buzdította az udvarlóját, aki rá hallgatva önkezével véget is vetett az életének. A Massachusetts szövetségi államban három évvel ezelőtt történt eset nagy vihart kavart az országban.

 A 21 éves Michelle Carter folyamatosan telefonon küldött üzenetekkel bombázta 18 éves udvarlóját, Conrad Royt. Az üzenetekben hol burkoltan, hol nyíltan arra próbálta rávenni a fiatal férfit, hogy legyen öngyilkos. Egyik üzenetében például ez állt: „akaszd fel magad, ugorj le egy épületről, szúrd le magad, nem tudom, annyi lehetőség van”.

 Roy, akit a tárgyaláson bizonytalan és lelki problémákkal küszködő fiatalként írtak le, már korábban is megkísérelt öngyilkosságot, Carter folyamatos bíztatása azonban végzetesnek bizonyult. Conrad Roy szén-monoxidot lélegzett be lezárt teherautójában, miközben állandó telefonkapcsolatot tartott az „útmutatásokat” adó Michelle Carterrel. A fiatal nő a telefon monitorján figyelte, ahogyan udvarlója megfullad, s a tragédiáról nem értesítette sem a mentőket, sem Roy családját. A fiatalember holttestét egy nappal az öngyilkosság után találták meg.

A 21 éves Michelle Cartert emberölés vádjával állították bíróság elé. A per vitát kavart, ugyanis emberi jogi szervezetek - és a vádlott védőügyvédjei is – amellett érveltek, hogy magánüzenetek titkosságát az alkotmány védi, tehát nem használhatók fel bizonyítékként.

A perben Michelle Carter több száz sms-üzenetét vizsgálták át, és az ügyész 7-12 év közötti börtönbüntetést javasolt. A bíró azonban két és fél évi börtönt szabott ki, amelyből 15 hónapot kell letölteni, a fennmaradó időszakban szigorú felügyelet melletti, két évig tartó próbaidőre bocsátják. Döntésének indoklásakor Lawrence Moniz bíró felhívta a figyelmet a rehabilitáció fontosságára. Az áldozat édesanyja közleményben hangsúlyozta, hogy reményei szerint fia halála nem lesz hiábavaló, és a jog előbb-utóbb az öngyilkosságra buzdítást, vagy kényszerítést is komoly bűncselekményként ismeri el.

(MTI, Kép:Getty Images)

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2017. augusztus 08. 18:06
Szerintem aki annyira labilis, az egyébként is szenved és csak megértésre vágyik, mert előbb-utóbb úgyis megteszi. Ha pedig megtette, az már megváltás neki. A Maupassant írt erről "A Kis Roque" című novellájában. És ugyan miért lenne kedve valakinek 120 évig élni ebben a szemétté vált világban, ahol a világ másik végén egy ismeretlen - semmit nem tud Magyarországról, - semmit a magyar emberekről, - de gondolkodás nélkül, vigyorogva részt vesz egy ártatlan magyar nő elleni Dzsihádban? https://uploads.disquscdn.com/images/0cc3e121497d0ef93544b36ac5fbfd6950a0eb7b140b6d5a7b8953dc3bc3cad8.gif
galahad
2017. augusztus 05. 20:51
„Bírta szivem’ már hű szerelemre, - Tudhatta, közöttünk nem vala gát: Unszola mégis szóval „igenre”, Mert ha nem: ő kivégzi magát. Enyelegve adám a tőrt: nosza hát!”
Akitlosz
2017. augusztus 04. 18:59
"Tizenöt hónapot kapott a barátját öngyilkosságra buzdító lány" Két és fél évet kapott.
Akitlosz
2017. augusztus 04. 18:37
Na van egy ilyen: Öngyilkosságban közreműködés 162. § (1) Aki mást öngyilkosságra rábír, vagy ennek elkövetéséhez segítséget nyújt, ha az öngyilkosságot megkísérlik vagy elkövetik, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt bír rá öngyilkosságra, vagy ennek elkövetéséhez segítséget nyújt, ha az öngyilkosságot megkísérlik vagy elkövetik, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Na ez alapján kb. reális a két és fél év, csak akkor meg mit emberöléseznek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!