Ismeretlen helyre szállított egy orosz riportnernőt az Ukrán Biztonsági Szolgálat

2017. augusztus 30. 18:46

Kitoloncolja Ukrajnából az orosz állami televízió egyik tudósítóját az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU. A szolgálat szóvivője szerint az újságírónő „lejárató anyagot" közölt Ukrajnáról, ezért kell távoznia Kijevből.

2017. augusztus 30. 18:46

Elfogta Kijevben és ismeretlen helyre szállította az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Anna Kurbatovát, a Pervij Kanal orosz állami televízió tudósítóját – közölte szerdán a csatorna sajtószolgálata.

Már a negyedik kitoloncolt újságíró

A 29 éves Kurbatovát az ukrán főváros központjában található otthona közelében ültették autóba az SZBU emberei. A Pervij Kanal közleménye szerint

az újságírónőt korábban többször megfenyegették, egyebek között az ukrán függetlenség napjáról készített beszámolója miatt. Kurbatova az ukrán hatóságok az újságírókkal szembeni fellépéséről is tudósított.

Nem ez az első alkalom azonban, hogy Kijev orosz újságírókat toloncol ki: kiutasították Tamara Nyerszeszjant, az orosz állami rádió és televízió tudósítónőjét is, 2015-ben pedig az ugyancsak Pervij Kanal megbízásából dolgozó Alekszandra Cserepnyinát és Jelena Makarovát.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy az orosz vezetésnek nincs tudomása Anna Kurbatova hollétéről, de erőfeszítéseket tesz a helyzet tisztázására.

SZBU: Valóban kitoloncoltuk, de Ukrajna jogállam

Olena Hutljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője a Facebook közösségi portálon közölte, hogy Anna Kurbatovát kitoloncolják Oroszországba. Az ukrán hatóságok jelenleg az orosz újságírónő hivatalos kiutasításához szükséges dokumentumok összeállításán dolgoznak – tette hozzá.

Az SZBU szóvivője „ostobaságnak" nevezte az orosz újságírónő elrablására vonatkozó orosz híradásokat. Leszögezte, ez történik mindenkivel, aki megengedi magának, hogy Ukrajna lejáratásával foglalkozzon.

„Ukrajna jogállam, és rendvédelmi szervei kizárólag a hatályos jogszabályok keretein belül tevékenykednek” – fűzte hozzá.

Kurbatova szombaton felkerült az ukrán Mirotvorec (Béketeremtő) elnevezésű ukrán nacionalista weboldalra, amely az állítólag Ukrajna biztonságát veszélyeztető személyek adatait tartalmazza. Az újságírónőt azzal vádolták meg, hogy ukránellenes propagandát folytatott, valamint manipulálta a társadalmi jelentőségű információkat és tendeciózus módon számolt be az eseményekről.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balsors
2017. augusztus 31. 16:45
Nyugaton és a szövetségeseknél szabad a sajtó, mindent megírhat amit szabad.
Szergej Csagajev
2017. augusztus 31. 02:18
"Ukrajnáról" képtelenség nem lejárató jellegű információt közölni. Egyszerűen lehetetlen.
áfonya
2017. augusztus 31. 01:33
Megírta az igazat az ámerikai eus humánus demokratikus bánásmódról ,ezért nem lehetetlen jól elverik kínozzák emberi roncsot kidobják.
rajgy
2017. augusztus 30. 22:57
A Süddeutsche Zeitung egy cikkben (a sorok között) bevallotta, https://twitter.com/Petra_Laszlo/status/902994528227004428 hogy Fake-Newst írtak annakidején László Petra ellen, de még nem érzik a szükségét a bocsánatkérésnek a Göbbelshez méltó uszításért. A cikk: http://gfx.sueddeutsche.de/apps/e513208/tablet/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!