Caracas elleni új szankciókról írt alá rendeletet Donald Trump

2017. augusztus 25. 21:07

Újra Venezuela elleni szankciókról írt alá rendeletet Donald Trump.

2017. augusztus 25. 21:07

Donald Trump amerikai elnök Venezuela elleni új szankciókról írt alá rendeletet pénteken. 

A Fehér Ház közlése szerint az elnöki rendelettel az amerikai kormányzat célja a nyomásgyakorlás Nicolás Maduro venezuelai elnökre, annak érdekében, hogy rábírja őt „a zsarnokság” megállítására. Az új szankciók megtiltanak bármiféle gazdasági tárgyalást a venezuelai kormány és a venezuelai állami vállalat (PDVSA) adóssága és kibocsátott részvényei ügyében. A Fehér Ház ugyanakkor leszögezte: az elnöki rendelet lehetővé teszi az amerikai pénzügyminisztériumnak más kereskedelmi és humanitárius tranzakciók, köztük kereskedelmi megállapodások, vagy az olajexport és -import finanszírozását, bár ez utóbbi csakis a venezuelai állami olajvállalat amerikai leányvállalatára, a Citgóra érvényes. 

„Nem maradunk mozdulatlanok Venezuela összeomlása láttán” – olvasható a Fehér Ház kommünikéjében. A közlemény hozzáteszi: a most hozott intézkedéseket „nagyon gondosan” dolgozták ki, annak érdekében hogy a venezuelai kormányt „megfosszák alapvető pénzügyi forrásától”. Az elnöki hivatal leszögezte: „az Egyesült Államok ismét felszólítja Venezuelát a demokrácia helyreállítására, szabad és igazságos választások megszervezésére, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására és a venezuelai nép elnyomásának megszüntetésére”. Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a világszervezet New York-i székházában kijelentette: a szankciók „erős üzenetet” küldenek Maduro elnöknek. „Az Egyesült Államok nem fogja eltűrni azt a diktatúrát, amelyet Maduro megpróbál kiépíteni” – fogalmazott. Haley azt is elmondta, hogy Venezuela külügyminisztere, Jorge Arreaza – aki jelenleg New Yorkban, az ENSZ-ben tárgyal –, nem kért találkozót tőle.

Arreaza a világszervezetben – António Guterres ENSZ-főtitkárral folytatott megbeszélései után – kijelentette: az új amerikai szankciók a venezuelai nép elleni „legrosszabb agressziót” jelentik. „Vajon az Egyesült Államok célja, hogy humanitárius válságot idézzen elő Venezuelában?” – fogalmazta kérdésbe álláspontját a dél-amerikai ország minisztere. Hozzátette: Venezuela „demokrácia”, amelyet kormánya meg is véd majd. Venezuelát jó ideje emészti mély politikai, társadalmi és gazdasági válság, s ezt az amerikai médiumok szorosan figyelemmel kísérik. A Forbes magazin a napokban például – venezuelai rendőrségi forrásokra hivatkozva – arról írt, hogy a dél-amerikai országban oly' mértékű az éhínség, hogy éhségük csillapítására az emberek az állatkertből lopnak állatokat, s azokat főzik meg.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USS Angel
2017. augusztus 26. 11:42
"A Forbes magazin a napokban például – venezuelai rendőrségi forrásokra hivatkozva – arról írt, hogy a dél-amerikai országban oly' mértékű az éhínség, hogy éhségük csillapítására az emberek az állatkertből lopnak állatokat, s azokat főzik meg." Egy 30 milliós országban ketten elloptak két vadmalacot. Kicsit túlzottnak érzem az extrapolációt. :) Persze csak a szokásos ballib hazudozás.
USS Angel
2017. augusztus 26. 11:39
"A közlemény hozzáteszi: a most hozott intézkedéseket „nagyon gondosan” dolgozták ki, annak érdekében hogy a venezuelai kormányt „megfosszák alapvető pénzügyi forrásától”. " Nem ezt hívják zsarolásnak?
Akitlosz
2017. augusztus 25. 23:33
Na most meg ezt olvasva az a mondás jutott az eszembe így hirtelen, hogy: Játszik, mint macska az egérrel.
Területvédő
2017. augusztus 25. 21:48
Nem kéne Trumpnak azt a korábbi nagyon rossz hagyományt követni, hogy más országok belpolitikájába beleavatkozik. Nincs közötök ahhoz, ami Venezuelában zajlik, még ha kecsegtető is a venezuelai olajvagyon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!