Tíz évet kapott a volt brazil elnök

2017. július 12. 22:00

Korrupció vádjával tíz évre ítélték Brazília korábbi baloldali elnökét, Luiz Inacio Lula da Silvát. Ha a fellebbviteli bíróság helyben hagyja az ítéletet, a népszerű politikus nem indulhat majd a jövő évi elnökválasztáson.

2017. július 12. 22:00

Brazília volt elnökét Luiz Inacio Lula da Silvát korrupció vádjával 10 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték szerdán – írja a Reuters. A 72 éves politikus jelenleg is a jövő évi brazil elnökválasztás fő esélyese.

Lula bár fellebbezéséig szabadlábon maradhat, az ítélet komoly csapást jelent politikai visszatérésének reményeire nézve. A politikus Brazília első munkásosztályból származó elnöke volt, és hivatalából való távozása óta is kiemelkedően népszerűnek számít – a választók 83%-a ítéli meg pozitívan. 

Az ítélet Brazília három éve tartó korrupcióellenes harcában eddig a legkomolyabbnak számít. A küzdelem a korrupció ellen feltárta a kormányzat és az üzlet legmagasabb szintjein burjánzó visszaéléseket, ezáltal óriási káoszt előidézve a dél-amerikai ország politikai életében.

Lulát is utolérte a korrupció gyanúja: a bíróság 1,2 millió dollárnyi kenőpénz elfogadásával találta bűnösnek a politikust. Az összeget a kenőpénzt felajánló OAS SA vállalat Lula tengerparti villájának felújítására fordította, azért cserébe, amiért az elnök segített a vállalatnak közbeszerzéseket nyerni az állami olajvállalat, a Petrobras segítségével.

A volt elnök jogászai leszögezték: bármilyen Lulát elítélő döntés ellen fellebbezni fognak, a bíróságot pedig „partizán boszorkányüldözéssel” és elfogultsággal gyanúsították meg.

Amennyiben a fellebbviteli bíróság helybenhagyja az ítéletet, Lula nem indulhat majd az elnökválasztáson. Ebben egyébként leghamarabb 8 hónap múlva várható döntés. Ha azonban legfelsőbb fokon is elítélik, az komoly fejfájást okozhat a brazil baloldalnak: ez esetben egy új jelöltet kell találniuk, aki ki tud nőni a 30 éve a brazil politika élvonalában levő Lula árnyékából.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. július 13. 09:10
Gyurcsány vagy 50%-al többet érdemelne....
Tiszafa
2017. július 13. 07:54
A politika és a korrupció édestestvérek mindenhol a világban. Csak van ahol lobbitörvényként legalizálják, van, ahol nem.
noMores
2017. július 13. 05:00
Istenem, Magyarorszagon mikor tortenik meg ez a csoda?
Knerten
2017. július 13. 01:43
Nyilván útban van valakinek, ezért meg kell akadályozni, hogy induljon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!