Stephen Hawking: Vénusszá válhat a bolygónk Trump miatt

2017. július 03. 13:12

75. születésnapján beszélt az emberiség jövőjéről, Trump klímaváltozással kapcsolatos lépéseiről és örökségéről korunk egyik legkiemelkedőbb elméje, Stephen Hawking.

2017. július 03. 13:12

A Föld és az emberiség jövőjével kapcsolatos aggodalmait osztotta meg 75. születésnapja alkalmából a BBC-nek adott interjújában Stephen Hawking elméleti fizikus, a világ egyik leghíresebb tudósa. Hawking szerint Donald Trump amerikai elnök kiugrása a párizsi klímaegyezményből visszafordíthatatlan változásokhoz vezethet a Föld klímájában. A cambridge-i professzor úgy vélte, a döntés olyan útra tereli a bolygót, amelynek végén a Vénuszhoz hasonlóan forró planétává válhat. Hawking arról is beszélt, hogy az agresszió szerinte „beépült” az emberekbe, és az az emberiség legjobb reménye a túlélésre, ha elhagyja a Földet és más bolygókon él tovább.

A BBC News emlékeztetett atta, hogy a 75 éves tudós felnőtt élete legnagyobb részében tolószékbe kényszerült mozgató idegpályák elsorvadása miatt. Jelenleg már sem mozogni, sem beszélni nem tud. Gondolatait számítógép segítségével közli. A tekintélyes tudóst a kor egyik legkiemelkedőbb elméjének tartják. A fekete lyukakról és a világegyetem eredetéről kidolgozott elméletei teljesen átalakították a kozmosszal kapcsolatos gondolkodásunkat. Emellett Hawking professzor példája generációkat ösztönzött arra, hogy elmélyüljenek a tudományokban. 

„Közel vagyunk ahhoz a ponthoz, amelytől már visszafordíthatatlanná válik a globális felmelegedés. Trump lépése átlökheti a Földet ezen a küszöbön, és olyanná válhat a bolygó, mint a Vénusz, ahol 250 Celsius fokos a hőmérséklet és kénsavas eső esik”

– figyelmeztetett a tudós.

Hozzátette: a klímaváltozás egyike a legnagyobb veszélyeknek, amellyel szembe kell néznünk, de ha most cselekszünk, még meg lehet előzni. A klímaváltozás következményeinek tagadásával és a párizsi klímaegyezmény elutasításával Donald Trump veszélybe sodorja a természeti környezetet, a mi és gyermekeink világát – mondta. Hawking professzor pesszimistán nyilatkozott arról, hogy képes lesz-e szerinte az emberiség megoldani a környezeti problémákat és az emberi konfliktusokat. Mint mondta: attól tart, hogy az evolúció során az ember génjeibe beleépült a kapzsiság és az agresszió. „Nincs jele, hogy csökkennének a konfliktusok, és a katonai technológia fejlődésével együtt ez katasztrófához vezethet.” Az emberiség egyetlen reménye, ha elhagyja a Földet, és más bolygókon él tovább – fűzte hozzá. A tudós szerint a Brexit miatt a brit kutatás orvosolhatatlan károkat szenvedett, mivel a brit tudományos élet elszigetelődik, holott a tudomány, a kutatás közös erőfeszítéseket kíván. 

Személyes sorsával kapcsolatban úgy fogalmazott: sohasem remélte, hogy megéri a 75. évét, így nagyon szerencsésnek érzi magát, amikor örökségére tekint. „Úgy vélem, a legnagyobb eredményem az a felfedezés lesz, hogy a fekete lyukak nem teljesen feketék” – mondta. „A kvantumhatások miatt úgy izzanak, mint a meleg testek, hőmérsékletük annál alacsonyabb, minél nagyobbak a fekete lyukak. Ez az eredmény teljesen váratlan, a gravitáció és a termodinamika közötti kapcsolatot jelzi. Szerintem ez lesz a kulcs a kvantummechanika és az általános relativitás paradoxonjának megértéséhez” – fejtette ki. Arra kérdésre, hogy mi az álma, azt felelte: szeretné, ha gyógyítani lehetne betegségét (amiotrófiás laterálszklerózist), vagy legalább feltartóztatni az előrehaladását. „Amikor 21 évesen diagnosztizálták nálam, azt mondták, hogy két-három évem lehet még. Most, 54 évvel később, bár gyöngébben és tolószékben, de még mindig dolgozom, és tudományos lapokba írok. De ez hatalmas küzdelembe kerül, amelyre csak a családom, kollégáim és barátaim rengeteg segítségével vagyok képes” – mondta Hawking.

(MTI)

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. július 03. 19:39
A növényvilág fennmaradásához legalább 50 ppm CO2 kell a légkörben. Ha ez alá esik, akkor a nagyobb növények, a fák kipusztulnak. Ha 10 ppm alá esik a CO2 szint akkor a kisebb növények is kipusztulnak. Csak mikróbák maradhatnak, ha egyáltalán nincsen széndioxid a légkörben, akkor utána ők sem.
Akitlosz
2017. július 03. 18:39
Most még szidják ezt a széndioxidot, de lesz idő, amikor hiányolni fogják. Magasabb hőmérsékleten ugyanis az élettelen folyamatok, kövek, több széndioxidot kötnek meg a légkörből, s ha eltűnik a széndixoid a légkörből, akkor a növényeknek nem lesz mit "enniük", így pusztulni fognak, s mivel a növények a földi élet alapjai nélkülük minden más életforma is gondban lesz. Szóval felesleges riogatni a vénuszi körülményekkel. Annak a töredékénél is súlyos problémák jelentkeznek a földi élet számára. Csak ez nem aktuálpolitika, hanem földtörténet, amelyben az ember pár ezer éve egyelőre sokat még nem oszt, nem szoroz. Erősen túlbecsüli ez a Hawking Trumpot, hogy vénuszi világot tudna ő ide csinálni. Ahhoz azért az is kell ám, hogy jóval közelebb van a Vénusz a Naphoz, mint a Föld! Ezt pedig még a nagy Trump sem tudja elintézni.
Akitlosz
2017. július 03. 18:25
'Trump lépése átlökheti a Földet ezen a küszöbön, és olyanná válhat a bolygó, mint a Vénusz, ahol 250 Celsius fokos a hőmérséklet és kénsavas eső esik” Aha. És az pontosan mikor is lesz? Mert más tudósok kb. hatszázmillió év múlvára jósolnak 70 C fokot. Az meg eleve tuti biztos, hogy a felmelegedés hosszú távon visszafordíthatalan, mert az emberiségtől függetlenül a Nap egyre erősebben süt, mint minden csillag az élete folyamán. Ez a Hawking újabban inkább riogat, így tud bekerülni a hírekbe.
Akitlosz
2017. július 03. 18:19
"az agresszió szerinte „beépült” az emberekbe" Életösztönnek hívják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!