Somogy megye nagyságú jéghegy vált le az Antarktiszról

2017. július 13. 09:10

Levált egy 6000 négyzetkilométer kiterjedésű jéghegy az Antarktisz Larsen C jégmezejéről. A jégdarab egybillió tonnás, a leszakadással és elolvadással járó folyamatok 10 centiméterrel is emelhetik a tengerszintet.

2017. július 13. 09:10

Az Antarktisz Larsen C jégmezejéről vált le egy 6000 négyzetkilométer kiterjedésű, vagyis nagyjából Somogy megye nagyságú, egybillió tonnás jéghegy – írja a Euronews. A jéjdarab leválásával megváltozott az Antarktisz-félsziget alakja, mert a Larsen C jégmező mérete 10 százalékkal lett kisebb. A szakértők becslése szerint a leszakadás 10 centiméterrel is növelheti a tengerszintet. 

A Brit Antarktiszi Kutatás tudományos igazgatója, David G Vaughan elmondta: az Antarktisz más részein is előfordult már kisebb leválás, de azt inkább az óceán változása okozta, nem pedig a rekordszintű felmelegedés.

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. július 14. 00:03
A média megint csontot kapott. Majd a valódi tudósok elemzik a helyzetet és kiszámítják a várható hatást. Addig meg: vigyázzunk, mert a jég akkor is csúszik, ha olvad.
Strassnoff Ignác
2017. július 13. 23:40
Nézetem szerint a globális felmelegedés nem kérdés, tény. Az emberi közreműködés ugyancsak. Viszont ez a cikk azért erősen sántít. Ez a helyes kis jégkocka ugye nem a szárazföldről csobbant a tengerbe. Ez esetben Ausztrália már valószínűleg nem létezne egy felhőkarcoló méretű cunami okán. Tehát a vízben volt. Csak kapcsolódott a szárazföldhöz. Közbevetőleg megjegyezném, hogy nem vagyok a fizika olyan szakértője, mint itt sokan, tehát nem kell anyázni, ha tévednék. Szóval süldő koromból úgy rémlik, hogy egy jéghegynek a 10%.-a áll ki a vízből. (Titanic sztori, egyebek..) Gondolom ez a jég se kivétel, a 90%-a a víz alatt tartózkodott eddig is. Ha ez igaz, akkor már csak 10%-ról beszélgetünk. Úgy rémlik, nagyjából ennyi, azonos mennyiségű víz és jég közti térfogatkülönbség. (Aki már felejtett a fagyasztóban üveges sört, az gondolom ezt szomorúan bizonyíthatja is. ) Nos ha ez így frankó, akkor a vízből kiálló 10% pont ugyanannyi, mint a térfogatcsökkenés, ha elolvad a jég. Az egyenlet eredménye tehát nulla. Végül pedig ha jól emlékszem, több ízben is olvastam már olyan szakértői véleményt, hogy ha 10 centit emelkedik az óceánok vízszintje, akkor kurva nagy területek tűnnek el a szárazföldből, többek közt a fejlett világ nem egy milliós nagyvárosa is részben, vagy egészben víz alá kerül. Hollandia meg a puszta létéért küzd. Ezzel szemben nem látom jelét a pániknak...
cutcopy
2017. július 13. 23:36
Akkor előbb-utóbb Brüsszelt csak elönti az óceán..
Rony Tronco
2017. július 13. 20:25
Tengerszint emelkedés???? Marhák, nem ismeritek a fizikát. A víz megfagyásával kb 10% térfogat-növekedést idéz elő. Elolvadása ugyancsak kb 10% térfogatcsökkenést okoz. Fagyassz meg egy üvegben vizet és mindent igazolsz, csak a cserepek eltakarítása figyelmességet igényel. Mi a szarnak kell hazugságokkal riogatni a világot? Hazugságokért sokat fizetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!