Mégsem biztos, hogy exhumálni fogják Dalít

2017. július 10. 20:35

A Katalóniában élő Pilar Abel azt állítja, ő Salvador Dalí unokája és ennek bizonyításhoz DNS-vizsgálatot kért a felbecsülhetetlen örökségét Spanyolországra hagyó festő holttestén. A híres szürrealista örökségét kezelő alapítvány fellebbezett az exhumálást elrendelő bírói döntéssel szemben.

2017. július 10. 20:35

Mégsem biztos, hogy exhumálni fogják Salvador Dalít, előbb ugyanis összehasonlítják a magát a világhírű festő lányának nevező Pilar Abel és öccse DNS-mintáit – mondta el az asszony ügyvédje hétfőn a spanyol sajtónak.

Enrique Blánquez közölte: a művész örökségét kezelő Fundación Gala-Salvador Dalí nevű alapítvány fellebbezett az exhumálást elrendelő bírói döntéssel szemben, kérve az Abel-testvérek DNS-ének vizsgálatát, amelyből kiderülhet, hogy ugyanattól az apától származnak-e. Amennyiben igen, az alapítvány szerint Dalí holttestének kihantolása feleslegeséé válik.

A most 61 éves Pilar Abel 2015-ben fordult a bírósághoz, kérve az apaság megállapítását. Állítása szerint édesanyja és a festő titkos kapcsolatot folytatott, amikor az asszony háztartási alkalmazottként dolgozott Dalí barátainál egy katalán tengerparti településen, Cadaquésben, ő pedig ebből a szerelmi viszonyból született. Ha Pilar Abelről bebizonyosodik, hogy ő Salvador Dalí lánya, az örökség 25 százalékára tarthat igényt. Ez azonban már egy másik bírósági eljárás tárgya lehet.

A szakértők szerint Dalí örökségének értéke felbecsülhetetlen, de egyes, a sajtóban megjelent becslések szerint több száz millió euróról lehet szó. Az ügy érinti a spanyol államot is mint a törvényes leszármazottak nélkül elhunyt művész örökösét.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sörgyári megálló
2017. július 11. 05:54
Annak idején azt kérte, hogy a templomban üveglap alá temessék, és mindenki láthassa teste bomlását. Nem sejtette, hogy Európában merre fognak menni a dolgok, hogy lesz bajunk, épp elég.
Akitlosz
2017. július 10. 23:18
"Amennyiben igen, az alapítvány szerint Dalí holttestének kihantolása feleslegeséé válik." És amennyiben nem? Akkor a többletköltséget ki fizeti ki? Ez az alapítvány? És milyen jogon kötelezik az öccsöt DNS vizsgálatra? Neki mi köze van ehhez az ügyhöz? Őt lehet vegzálni, de egy halottat nem? Időhúzásnak tűnik.
Tehetős Totó
2017. július 10. 20:59
Dali (egyik) utolsó reklámfogása, holtában is....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!