Görög háborús történelmet olvasnak Trump fő emberei

2017. július 27. 22:19

A Harvard egyik professzora adott elő nemrég a Fehér Házban a realista külpolitikai iskola atyjának tekintett görög szerzőről, Thuküdidészről, akinek a peloponnészoszi háborúról írt könyve mindig is a politikai gondolkodás középpontjában volt. Most a görög szerző meglátásait az amerikai-kínai kapcsolatokra alkalmazták. Különösen szereti Thuküdidészt H.R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó, James Mattis védelmi miniszter és Steve Bannon.

2017. július 27. 22:19

Az amerikai-kínai kapcsolatokat elemezte Thuküdidész görög szerzőnek a peloponnészoszi háborúról írta klasszikus könyve alapján a washingtoni Fehér Házban a múlt hónapban Graham Allison, a Harvard professzora – írja a Politico. Allison Reagan és Clinton elnöksége alatt is tanácsadóként szolgált.

Thuküdidész terjedelmes munkája mindig is favorit volt a realista külpolitikai iskola számára, ami azt tartja: a nemzetközi kapcsolatokat inkább az országok önérdeke irányítja, mintsem ideológiák vagy az ENSZ által vallott magasztos elvek. Az emberek három dolog miatt harcolnak: félelemből, büszkeségből és az érdekeik miatt. Thuküdidész munkája mind a háború természetére, mind a politika működésére vonatkozóan alapmunka, ahogy az emberi természetről általa írtakat is bölcs megfontolásokként tartják számon. 

Különösen kedveli a görög írót H.R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó, James Mattis védelmi miniszter és a főstratéga Steve Bannon. Bannonnak egykoron állítólag a belépési jelszava is az volt: „Spárta”; egyben a jobboldali Fox News és a még jobboldalibb Breitbart, a saját portálja közti rivalizálást is A peloponnészoszi háború alapján értelmezte. 

Thuküdidész Krisztus előtt 460 körül született és 395 körül halt meg, athéniként maga is vezető pozícióban harcolt a peloponnészoszi háborúban, később könyvet is írta róla, ám annak befejezését halála megakadályozta. 

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2017. július 30. 22:12
Sokan mondják, hogy a történelmet a győztesek írják. Thuküdidész cáfolja ezt a mondást, ő ugyanis a vesztesek közé tartozott. (Ezt a győztesek írják a történelmet dolgot sosem értettem, én történelem órákon Magyarország történetét mindig magyar szemszögből tanultam, pl. a magyar-osztrák konfliktusokat mindig is a vesztes fél - a magyar fél - szemszögéből tanultuk, gondolom ezzel azok is így vannak, akik ennek ellenére azt állítják, hogy a történelmet a győztesek írják.)
panyigai péter
2017. július 29. 17:02
Az olvasás csakis használna Trumpnak is, főembereinek is, meg az itt kommentelők túlnyomó többségének is.
Amondó
2017. július 29. 14:38
Kis bökkenő. "... a nemzetközi kapcsolatokat inkább az országok önérdeke irányítja, mintsem ideológiák ... Az emberek ... harcolnak ... az érdekeik miatt." Legnagyobb tiszteletem az antik szerzők iránt, de van amit Thuküdidész sem tudhatott. A peloponnészoszi háború görög városállamok között dúlt, melyek kulturálisan nem nagyon tértek el egymástól, még a nyelvük sem különbözött. Akkor mit mondjuk ma, amikor gyökeresen eltérő értékrendű civilizációk ütköznek, amikor emberek saját érdekük ellenére csatlakoznak világmegváltó ideológiákhoz, amikor az értéket tagadását nevezik európai értékrendszernek. Javaslat: a méltán nagyra becsült Thuküdidész mellett (tehát nem helyette, hanem mellette) Huntigtont is érdemes forgatni.
Peter8811
2017. július 28. 13:15
Vietnami történelmet is kellett volna nekik olvasgatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!