Az internet szabadságáért tüntettek Moszkvában

2017. július 24. 11:21

Miután sokakat tartóztattak le online tevékenységük miatt Oroszországban, egy ellenzéki párt az internet és az online személyiségek szabadságáért szervezett tüntetést vasárnap Moszkva belvárosában.

2017. július 24. 11:21

A szevezők szerint háromezren, a Belügyminisztérium szerint nyolcszázan tüntettek vasárnap azon a felvonuláson, melyet az internet szabadságáért  rendeztek Moszkva központjában – írja a The Moscow Times.

A demonstrációt, a PARNASZ (Nemzeti Szabadság Pártja) orosz ellenzéki alakulat szervezte, azzal a céllal, hogy az internet szabadságáért és az online tevékenységük miatt letartóztatott személyek szabadon bocsátásáért tüntessenek.

A tüntetők transzparenseket vittek magukkal, melyek az interneten túli, mélyebb rendszerkritikát is megfogalmaztak a vezetés ellen. „Le a rendőrállammal!”, „Az igazság erősebb a cenzúránál” és „Putyin nélküli Internetet!” – állt a feliratokon. Egy, az utóbbi transzparenssel felvonuló demonstrálót le is tartóztattak a hatóságok, egy másik résztvevőt pedig, aki Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki elnökjelöltet népszerűsítette, szintén előállított a rendőrség.

Sokan kiálltak Ruszlan Szokolovszkij orosz Youtuber mellett is, akit vallás elleni uszítás és extremizmus miatt ítéltek el a hatóságok, miután Pokemon Go-t játszott egy Ortodox templomban. A tüntetők emellett az orosz kommunikációs ügynökség, a Roszkomnadzor vezetője, Alexander Zsarov távozását is követelték. 

A Human Rights Watch múlt héten kiadott jelentése alapján az orosz hatóságok a szélsőséges nézetek elleni harc ürügyén letörték az internet szabadságát, és aktív online megfigyelési rendszert vezettek be. A jelentés szerint sokakat online tevékenységük miatt törvénytelenül börtönöztek be, és olyan új szabályozásokat fogadtak el, melyek korlátozzák azon információkhoz való hozzáférést, amit a kormány „szélsőségesnek” titulál.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. július 25. 16:52
Milyen érdekes mindenütt ugyanaz.....Mintha valaki szervezné ezeket, mert ezek a "jelszavak" nálunk is megvoltak Goodfriend úr idejében.
Csigorin
2017. július 24. 12:00
Nem kotekedesbol, de a facebook sokkal gyakrabban hajlamos letiltani felhasznalokat/tartalmakat mint a vkontakte...
néhai Ch.Pilot
2017. július 24. 11:49
Miért? Letartóztatták az internetet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!