Történelmi mecsetet robbantott fel az Iszlám Állam

2017. június 22. 08:59

Az ISIS erői szerda délután felrobbantották a moszuli Nouri nagymecsetet – jelentette az iraki hadsereg. Két évvel ezelőtt ebben a mecsetben kiáltotta ki a terrorszervezet vezetője az új iszlám kalifátust.

2017. június 22. 08:59

Saját híres szimbólumát, a moszuli Nouri nagymecsetet semmisítette meg az Iszlám Állam szerdán, amikor az iraki hadsereg ellenálló erői 50 méterre megközelítették az épületet – írja a The Wall Street Journal. Az ISIS ezzel az egyik legutolsó „erődjét” semmisítette meg a városban, a nyolc hónapja tartó iraki támadás ugyanis mindössze négy négyzetkilométerre csökkentette a terrorszervezet által ellenőrzött területet Moszulban.

Az iraki hadsereg közleményében „történelmi bűntettnek” nevezte a város jelképének számító, tizenkettedik században épült mecset felrobbantását. Az Iszlám Állam nem sokkal az iraki közlemény után úgy számolt be online posztjában, hogy amerikai légicsapás következtében semmisült meg az épület.

A Moszul óvárosában fekvő mecset az ISIS számára nem csak stratégiai szempontból volt fontos épület. 2014-ben júliusában itt lépett ki először a nyilvánosság elé Abu Bakr al-Baghdadi, az Iszlám Állam vezetője, aki a mecset pulpitusán kiáltotta ki az új iszlám kalifátust, és a dzsihádhoz való visszatérést hirdette minden hívőnek.

Az esemény után a terrorszervezet hatalmas territóriumot tudott irányítása alá vonni, amely a nemzetközi koalíció megalakulásához vezetett. A koalíció az iraki ellenállókat felfegyverezve a legtöbb területet már visszaszerezte az Iszlám Államtól, bár Moszulból még nem sikerült teljesen kiszorítani a terroristákat.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Inhaler
2017. június 22. 15:04
Olyan szinten pörög a mai világban a híradásoknak álcázott propaganda, hogy minkét teória is igaz lehet. Kinézem minkét félből. A terroristáktól kitelik, közben ráfogják a hitetlenekre, hátha másokat feltüzelnek a "szent" harcukhoz. Amerikaiaknál meg nem az első eset, hogy eltrafálnak dolgokat.
cutcopy
2017. június 22. 11:23
Majd építenek helyette kettőt, Párizsban..
Aerion
2017. június 22. 10:49
Azért robbantották fel ezt az épületet, vagyis az ostromlott Mosulban ezt az erődöt, hogy egyrészt ne használhassa fel ellenük a támadó hadsereg, másrészt miután elvesztették a várost, ne parádézhasson egy ilyen számukra szimbolikus épületben az ellenség. Felperszelt föld taktika, színtiszta háború. A világ legdemokratikusabb hadserege is hasonlóan cselekedett például az ötvenes években Koreában, a hatvanas-hetvenes években Vietnámban, illetve Irakban is, alig egy évtizede, és már vagy 15 éve folyamatosan Afganisztánban. Vagy akár az izraeli hadsereg mondjuk Nyugat-Bejrutban és Dél-Libanonban a nyolcvanas években, igen hosszú a felsorolható események sora.
48saxon
2017. június 22. 09:38
"Két évvel ezelőtt..." "2014-ben júliusában" - először is elírások, másodszor is pontatlanság: a nagy nyári ISIS-offenzíva bizony már három éve volt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!