May megkérte a királynőt, hogy kérje fel őt a kormányalakításra

2017. június 09. 12:13

Theresa May délelőtt tárgyalt a Demokratikus Unionista Párttal, és abban a tudatban járult a királynő elé, hogy a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő támogatni fogja a Konzervatív Pártot a kormányzásban.

2017. június 09. 12:13

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök péntek délután a londoni Buckingham-palotába hajtat, ahol megbízást kér II. Erzsébet királynőtől az új kormány megalakítására.

Downing Street-i források szerint May délelőtt egyeztetett a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erővel, a Demokratikus Unionista Párttal (DUP), és „abban a tudatban” járul az uralkodó elé, hogy a DUP támogatni fogja a Konzervatív Pártot.

A csaknem végleges adatok szerint a csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon a Konzervatív Párt a szavazatok 42 százalékát szerezte meg, és ezzel a legnagyobb létszámú frakciója lesz. Az egyéni voksok megoszlása alapján azonban a konzervatívok az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 képviselői helynél kevesebbet szereztek a 650 fős alsóházban.

A konzervatív frakció létszáma legfeljebb 319 tagú lehet, de a konzervatívokat hagyományosan támogató DUP tíz mandátumot szerzett, így a két pártcsoport együttes frakciólétszáma már meghaladja az abszolút többséghez szükséges minimumot.

(MTI)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
аvmanster
2017. június 09. 16:12
"a kemény határ az 1998 előtti, polgárháborús időket idézi." Ez viszont feloldható. Feltételezhető, hogy egyik követelésük May felé ez lesz." pont erről írtam. a DUP-nak saját érdekei miatt kormányon belül fogja követelni a jelenlegi nyitott ír határ fenntartását. ez mindenképp gyengíti May tárgyalási pozícióit Brüsszellel. tisztán Tory kormánnyal és parlamenti többséggel a háta mögött May kemény marathatott volna ebben a kérdéskörben. Írország fúrta volna Brüsszelt, mert akkor nekik lett volna fontos az ír nyitott határ. DUP támogatóknak is kötődnek gazdasági érdekeik Írországhoz. Van aki a határ túloldalán dolgozik, másnak a észak-ír vállalkozásában dolgoznak írországiak. a számukra ellenséges szélsőséges ír katolikusok megerősödését sem akarják, ami könnyen következménye lehet a záródó határoknak. az EU vám-fenyegetőzése egyrészt a szokásos brüsszeli arrogancia amit mi is jól ismerünk. az persze egy igen messze vezető kérdés, hogyan kerülhet Britannia rosszabb helyzetbe brexit után mint mondjuk Kanada?! Ceta után Kanada vámmentesen hozzáfér az EU piacaihoz úgy, hogy nem fizet be semmit a Brüsszeli kasszába és a munkaerőpiacát sem nyitotta meg. Britanniát ez miért nem illetheti meg? vagy csináljanak sorozatban kanadai cégeket a britek és a Ceta-t kihasználva bonyolítsák a vámmentes áruforgalmat az EU-val? nonszensz helyzet. de ez a Ceta brüsszeli aláíróit is minősíti. ne felejtsük el, hogy Kanada királynője szintén II. Erzsébet. nekünk magyaroknak egyébként nem rossz ez a választási eredmény. fontos ugyanis, hogy minél kevesebb korlátozás érje a jövőben a magyarok angliai munkavállalási jogait. egyébként sem egyenes következménye az EU-n kívüliség a munkavállalás korlátozása. Norvégiában is szabadon vállalhatnak munkát magyar állampolgárok. de ez May-nek kellemetlen, mert a brexit kampány egyik sarokpontja volt a munkavállalás ügye. az viszont már nem érdekünk, hogy Brüsszel minden arroganciáját bevetve komoly gondokat okozzon a brit gazdaságnak. az lenne az ideális nekünk, ha Britannia gazdasága végül jól jönne ki a brexitből. ez nagy arcvesztés lenne Brüsszel számára. nem lehetne utána fenyegetőzni azzal, hogy "EU-n kívül nincs élet" - Extra EU non est vita, szokás szerint a si est vita, non est ita részmondat elhagyásával. :) migráns téma hatására csak tippelni lehet. ami tény, példátlanul sok és súlyos terrorcselekmény történt rövid idő alatt Britanniában közvetlenül a választások előtt. Jeremy Corbyn szerintem még Mesterházynál is tehetségtelenebb politikus. pedig ez nem semmi mélypont. amit a Labour elért, az nem Corbyn teljesítménye hanem a Toryk hibáinak következménye.
cutcopy
2017. június 09. 15:35
Megkérte hogy kérje fel, ez ilyen tipikus nők egymás közt eset.. )
Morgen
2017. június 09. 14:33
Végül is semmi sem változik, May megpróbálta, közbe jött két merénylet és ezután csak álom maradt az erős felhatalmazás. Matematikailag meg tudja szerezni a többséget a koalíciós partnerével. Gondolom, a királynő eleget tesz a kérésének.
Berecskereki
2017. június 09. 14:19
A konzervatívok a 650 mandátumból 331 mandátummal rendelkeztek az előrehozott választás előtt. A jelenleg állás szerint 218-219 képviselője lesz. A DUP-nak 10 mandátuma van. A kettő együtt 328-329 mandátum. Nem sokkal rosszabb, mint amilyen az előrehozott választáskor rendelkezésre állt. Természetesen jobb lett volna 360 körüli mandátum megszerzése, mert ez érős tárgyalási alapot képezett volna May számára. Amennyiben nincs előrehozott választás, a választást a tárgyalás időszakában kellett volna megtartani. Szerintem elsősorban ez utóbbi indokolta az előrehozott választást. Ugyanakkor még annak a lehetősége is megvan, hogy a skótokat egyes témában megnyerje May, ha szükség lesz a szavazatukra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!